Klinisk rettsmedisin er den delen av rettsmedisinen som gjelder sakkyndig granskning av levende personer eller sakkyndiguttalelser som vedrører levende personer. Betegnelsen inkluderer ikke rettspsykiatrien, og den benyttes særlig om sakkyndigfunksjoner knyttet til undersøkelser av ofre for vold og andre overgrep, som seksuelt misbruk, overgrep mot barn, tortur med mer, eller gjerningspersoner i slike kriminalsaker.

Problemstillingen for rettsmedisineren er, til forskjell fra den behandlende legen, ikke å helbrede skadene, men å beskrive og dokumentere dem, samt å vurdere om de passer med et beskrevet hendelsesforløp. Også gjerningsmenn blir ofte undersøkt av rettsmedisiner for for eksempel å vurdere om eventuelle skader kan skyldes selvforsvar, eller om de kan være selvpåført for å dekke over en forbrytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg