Pruritus ani, perianal kløe, kløe i og rundt endetarmsåpningen. Dette er en vanlig tilstand.

Tilstanden kan ha flere årsaker. Hudområdet er spesialisert og velutstyrt med talgkjertler som gjør det motstandsdyktig for irritasjon og fuktighet. Likevel kan irritasjonen bli så kraftig at det oppstår kløe og utslett, for eksempel ved diaré eller hos barn med bleier.

Perianal kløe kan skyldes infeksjoner med bakterier eller sopp, f.eks. Candida albicans.En vanlig årsak til perianal kløe hos småbarn er småmark (Enterobius vermicularis), som kan sees i endetarmsåpningen.

Enkelte hudsykdommer, spesielt psoriasis og seboreisk eksem, kan komme til uttrykk som kronisk endetarmskløe. Dette er særlig aktuelt for personer som har hatt årelange plager.

Behandlingen retter seg mot årsaken, hvis den kan påvises. Symptomatisk behandling består i å sanere området for eventuelle infeksjoner. Deretter demper man betennelsen ved å smøre på en mild kortisonkrem i noen dager. Det kan også være aktuelt at pasienten tar kløestillende tabletter om kvelden for en periode, slik at vedkommende ikke klorer opp det affiserte hudområdet. Hvis plagene ikke kan holdes i sjakk med kortisonkremer, kan lokale kalcinevrinhemmere være et nyttig supplement i behandlingen. Bløte røntgenstråler kan også ha god effekt i noen tilfeller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.