Analkløe er kløe i og rundt endetarmsåpningen (anus). Lettere og forbigående plager som skyldes irritasjon, varme og fuktighet, er svært vanlig.

Hos små barn kan årsaken være småmark (Enterobius vermicularis). Hos personer som har vedvarende analkløe, er det ofte en underliggende tendens til psoriasis eller seboreisk eksem. Utløsende faktorer kan være varme, tette klær, løs avføring eller lokale forhold som hemoroider eller hudsprekker (fissurer). Når utslettet først har utviklet seg, kan det holdes ved like av vedvarende kløing som skader huden. Kløingen bidrar til at utslettet og kløen opprettholdes, og eventuelt forverres. 

Behandlingen retter seg mot å la huden få mulighet til å normaliseres. En bruker innledningsvis en kombinasjon av antibakterielle midler og kortisonkremer. Denne behandlingen varer til kløen har gitt seg og huden er normalisert. Deretter bør en bruke midler som forandrer miljøet i hudområdet, for eksempel pudder eller en krem som har soppdrepende effekt. I noen tilfeller behandles analkløe med bløte røntgenstråler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.