ringorm

Artikkelstart

Ringorm, overflatisk soppinfeksjon i hud, hår eller negler, forårsaket av en dermatofytt (sopp som lever på keratinholdig vev). Det er tre aktuelle slekter, som hver inneholder flere forskjellige arter. De tre slektene er: Trichophyton, Epidermophyton og Microsporum. Den første kan angripe hud, hår og negler, den andre hud og negler, mens den siste kan angripe hud og hår. Infeksjoner forårsaket av Epidermophyton, kalles epidermofytier. Siden dermatofytter bare lever i forhornet hud (keratinisert hud) og ikke kan vokse inn i levende vev, blir infeksjonene aldri farlige.

Utbredelse

Ringorm forekommer hyppig, og vanligst er fotsopp (tinea pedis). Cirka 10 prosent av befolkningen har til enhver tid fotsopp. Lyskesopp er nesten alltid resultat av en spredning fra fotsopp og forekommer nesten bare hos menn, og bare hos et fåtall av dem som har fotsopp.

Neglene på føttene, spesielt stortåneglene, er angrepet av sopp (neglesopp) hos 2 – 4 prosent av den voksne befolkningen, hyppigere hos menn enn kvinner. Hodebunnssopp er en sjelden tilstand i Skandinavia, og sees oftest hos barn som nylig har innvandret fra land i tropiske og subtropiske områder. Barn mellom 4 og 14 år er hyppigst affisert.

Smitten

Smitten overføres mellom mennesker, eventuelt via felles dusj- og badeanlegg, men smitte fra dyr, for eksempel fra katter og kveg, forekommer også. Lyskesopp er alltid resultat av spredning fra en soppinfeksjon på føttene hos samme person. Neglesopp smitter i svært liten grad. Det er ikke uvanlig å ha neglesopp på én negl i mange år, uten at infeksjonen sprer seg til neglen på tåen ved siden av.

Symptomer og sykdomsutvikling

Det kliniske bildet bestemmes mer av hvilket hudområde som angripes, enn av hvilken dermatofytt som er årsaken til infeksjonen. Med utgangspunkt i det kliniske bildet skiller man mellom flere varianter. De hyppigste er: fotsopp (tinea pedis), neglesopp (tinea unguis), lyskesopp (tinea cruris), sopp i håndflater (tinea manum) og hodebunnssopp (tinea capitis). Sopp på øvrige hudområder kaller man tinea corporis (av lat. corpus, 'kropp'). Det er denne varianten som oftest viser det typiske ringformede utslettet.

Ofte er det bare lette symptomer, med rød hud som blir tørr og lett skjellende. Utslettet kan ha et ringformet utseende med mest aktivitet i periferien av ringen. Den gradvis økende størrelsen av ringen er grunnen til at disse infeksjonene også kalles «ringorm».

Det kan være noe kløe og irritasjon, særlig ved lyskesopp. Ofte er det ingen kløe i det hele tatt, og mange går med fotsopp uten å være klar over det. Symptomene ved neglesopp er av kosmetisk art, neglene blir misfarget og tykke.

Lyskesopp viser seg som et rødt, fint flassende utslett i lysken, ofte med vifteformet utbredelse nedover på innsiden av låret.

Diagnose

Man stiller diagnosen ut fra det kliniske bildet, og man kan vanligvis verifisere den ved mikroskopisk påvisning av sopptråder (hyfer). I tillegg kan man dyrke sopp fra hudavskrap fra utslettet. Dette tar imidlertid noen uker og er en undersøkelse med liten sensitivitet.

Behandling

Soppinfeksjoner i hud er som regel enkelt å behandle med lokale midler. Mest brukt er terbinafin eller preparater i imidazolgruppen (antimykotika). Hvis man har mer utbredte infeksjoner eller neglesopp, må behandlingen være systemisk, det vil si at man bruker tabletter, for eksempel inneholdende terbinafin. Behandlingstiden for neglesopp er cirka 3 måneder, men det kan ta mer enn ett år før neglene igjen får normalt utseende.

Forebygging

Dermatofytter har generelt liten evne til å smitte. Personer som dusjer mye og bruker fellesbad, er mest utsatt. Det viktigste tiltaket for å unngå infeksjon er å unngå å gå med fuktige føtter. Spesielt er mellomrommet mellom de to laterale (ytterste) tærne et svakt punkt.

Komplikasjoner

Noen personer som har soppinfeksjon, utvikler en slags allergi mot soppen. Det kan føre til at de får utslett også på steder der det ikke er soppangrep, mykid. Vanligst er det at en person som har fotsopp, får eksem på hendene, som en allergisk reaksjon på soppen på føttene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg