Ubikvitin er et lite protein som er til stede i alle kroppens celler. Proteinet fungerer som merkelapp på proteiner som skal brytes ned, ved at ubikvitin fester seg til aminosyresidekjeder på disse proteinene. De ubikvitinerte proteinene gjenkjennes av proteasomer, det vil si enzymkomplekser hvor oppkuttingen av proteinene foregår.

Faktaboks

Uttale
ubikvitˈin
Etymologi
av engelsk ubiquitous, ‘allestedsnærværende’
Også kjent som
ubiquitin

Ubikvitin består av 76 aminosyrer.

Historikk

Hvordan ubikvitin bidrar til regulering av proteinnedbrytning ble klarlagt av blant annet Aa. Ciechanover, A. Hershko og I. Rose, som fikk Nobelprisen i kjemi 2004 for sine oppdagelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg