Vernet sysselsetting var en ordning med arbeidsplasser for personer som på grunn av sykdom, funksjonshemning eller sosiale forhold ikke var konkurransedyktige på det ordinære arbeidsmarkedet. Ordningen med vernet sysselsetning er erstattet med arbeidssamvirketiltak (ASVO) som gir tilbud til yrkeshemmede.

Begrepet var vanlig brukt i 1970-årene og det var da også en rekke offentlige støttede bedrifter for vernet sysselsetting. Dagens ASVO-bedrifter har to ordninger Varig Tilrettelagt Arbeid (VTA) og Arbeidsforberedende trening (AFT).

Mange av dem som har kognitive begrensninger bruker ordningen med Varig tilrettelagt arbeid (VTA). Andre tilbys yrkesmessig attføring ved ordinære arbeidsplasser gjennom særlige stimuleringstiltak overfor arbeidsgivere og gjennom målrettet bruk av støtte fra NAV. Selv om ordningen nå heter arbeidssamvirketiltak (ASVO) brukes også betegnelsene vernet sysselsetting og skjermet sysselsetting.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg