Voldsofferundersøkelse, rettsmedisinsk undersøkelse av voldsoffer. Undersøkelsen har ikke kurativ hensikt, men skal beskrive skader og sykelige forandringer som kan bidra til å avklare om hendelsesforløpet er slik offeret, vitner og eventuell voldsutøver hevder.

En voldsofferundersøkelse forutsetter at legen har satt seg inn i politirapporter og vitneavhør, eventuelt supplert med opplysninger fra den undersøkte. Erklæringen må opplyse hvor opplysningene stammer fra. Deretter beskrives alle skader med lokalisasjon, utseende og alder, hvoretter undersøkelsen avsluttes med prøvetakning. Ved seksuelle overgrep sikres for eksempel munnslimhinneavstryk som referanseprøve for DNA-analyse samt prøver fra blodsøl på hud og klær, negleavstryk samt prøver fra underlivet. I konklusjonen angis om skadene er i overensstemmelse med den oppgitte forklaringen. Av og til kan skadene være selvpåførte og dette må erklæringen eventuelt ta opp.

Det utøves om lag 25 000 voldsforbrytelser per år i Norge. Det har vært en klar økning i anmeldelser i gruppen «forbrytelser mot liv, legeme og helbred». Man regner at 1–2 % av den voksne befolkningen årlig utsettes for vold som etterlater synlige skader.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.