Voldsofferundersøkelse er rettsmedisinsk undersøkelse av voldsoffer (klinisk rettsmedisinsk undersøkelse, levendeundersøkelse). Undersøkelsen har ikke kurativ hensikt, men skal beskrive skader og sykelige forandringer som kan bidra til å avklare om hendelsesforløpet er slik offeret, vitner og eventuell voldsutøver hevder.

En voldsofferundersøkelse forutsetter at legen har satt seg inn i politirapporter og vitneavhør, eventuelt supplert med opplysninger fra den undersøkte. Erklæringen må opplyse hvor opplysningene stammer fra. Deretter beskrives alle skader med lokalisasjon og utseende, hvoretter undersøkelsen avsluttes med prøvetakning. Ved seksuelle overgrep sikres for eksempel munnslimhinneavstryk som referanseprøve for DNA-analyse samt prøver fra blodsøl på hud og klær, negleavstryk samt prøver fra underlivet. I konklusjonen angis om skadene er i overensstemmelse med den oppgitte forklaringen.

Det utøves om lag 25 000 voldsforbrytelser per år i Norge. Det har vært en klar økning i anmeldelser i gruppen «forbrytelser mot liv, legeme og helbred». Man regner at 1–2 prosent av den voksne befolkningen årlig utsettes for vold som etterlater synlige skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg