Yrkeseksem, eksem som skyldes skadelig påvirkning av huden i yrkessammenheng. Det er prinsipielt to ulike reaksjonsmåter: 1) et allergisk eksem, som innebærer en immunologisk spesifikk reaksjon, dvs. at personens immunapparat reagerer spesifikt på ett eller flere stoffer som kommer i kontakt med huden, eller 2) en irritativ reaksjon, som er en uspesifikk skade av huden forårsaket av kontakt med irriterende stoffer, .eks. løsemidler, såpe og mye vann (se kontakteksem). Hendene er mest utsatt. Hvis eksemet sprer seg også til tildekkede områder av kroppen, kan det tale for at man har utviklet allergi.

I noen yrker er det stor risiko for å utvikle håndeksem. Generelt gjelder dette «våte» yrker, dvs. yrker der arbeidstagerne er mye i vann, f.eks. kokker. Spesielt utsatt er frisører, som er i stadig kontakt med en kombinasjon av fuktighet, sjampoer og irriterende kjemikalier. Opptil 20 % av yrkesutøverne er plaget med eksem i løpet av sin yrkeskarriere. Pleiepersonell er også mye utsatt for håndeksem. Enkelte undersøkelser har vist at ca. 15 % av yrkesutøverne har eksem på hendene. For begge disse yrkesgruppene gjelder at eksemene overveiende er irritative eksemer (ikke allergiske).

Man kan forebygge yrkeseksem i disse bransjene ved å innarbeide gode vaner for håndvask med skånsomme såper og regelmessig bruk av fuktighetskrem. Fuktighetskremen vil tilføre huden fett som blir borte under arbeidet eller ved hyppig håndvask.

Noen yrker innebærer spesiell risiko for allergiutvikling, f.eks. kan tannleger og tannteknikere bli allergiske mot akrylater som brukes til fyllinger og tannarbeider, og helsearbeidere kan bli allergiske mot lateks som bl.a. brukes i gummihansker. I plastindustrien er det lett å bli allergisk for epoksyresiner. En enkelt eller noen få eksponeringer for dette stoffet kan være tilstrekkelig til at det oppstår allergi. Gode og konsekvente rutiner er derfor påkrevet i slike yrker, for at man skal unngå direkte hudkontakt med sterkt allergifremkallende stoffer. Se også kontaktallergi.

Risikoen for å utvikle yrkeseksem er ikke bare bestemt av eksposisjonen på arbeidsplassen, men er i stor grad også avhengig av individets anlegg for å utvikle eksem. Spesielt utsatt er personer som har, eller har hatt atopisk eksem, spesielt hvis de har vært plaget også etter barnealderen, og særlig hvis de har hatt eksem på hendene. Slike personer bør unngå yrker som innebærer stor belastning på huden, f.eks. frisøryrket.

Yrkeseksemer skal meldes til Arbeidstilsynet. Man antar at det er en betydelig underrapportering av yrkeseksemer i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.