Kontakteksem, betennelsesreaksjon i øvre del av huden som skyldes kontakt med ett eller flere stoffer. Mekanismen kan være allergi ( kontaktallergi ) eller en direkte toksisk eller irriterende virkning på huden.

Ved allergisk eksem dreier det seg om en immunologisk spesifikk reaksjon rettet mot det aktuelle stoffet. Typisk for denne typen reaksjon er at bare noen individer reagerer på stoffet, mens de fleste andre tåler det.

Ved irritativt eller toksisk eksem er årsaken at stoffet eller stoffene forårsaker en direkte skade på cellene i overhuden. Denne typen eksem kan fremkalles av sterke kjemikalier etter bare én eller noen få gangers eksposisjon. Langt vanligere er det at eksemet fremkalles av gjentatt kontakt med et svakt irriterende stoff, for eksempel vann og såpe. Vann og såpe har evnen til å fremkalle eksem ved at hudens ytterste lag, hornlaget (se huden), uttørres og svekker hudens barrierefunksjon ved at såpen fjerner hudens fettstoffer. De levende hudcellene i de basale lagene av overhuden vil derved miste den nødvendige beskyttelsen, og de kan lett skades av ytre påvirkninger. Dette fører til en betennelsesreaksjon som arter seg som et eksem. Irritativt eksem opptrer lettest på håndrygger, mellom fingrer, på siden av fingrene og under ringer, og forekommer hyppigst hos yrkesgrupper som har mye kontakt med vann, såpe eller løsemidler, slik som frisører, pleie- og renholdsarbeidere, kokker og mekanikere. Pasienter som har eller har hatt atopisk eksem, har større tendens til å utvikle irritativt håndeksem enn andre, spesielt hvis de har hatt atopisk eksem på hendene. Årsaken er at hudens barrierefunksjon er noe svekket hos slike personer. De bør derfor ikke velge yrker som nevnt ovenfor.

Kontakteksem kan også skyldes en kombinasjon av kontakt med et stoff og bestråling av ultrafiolett lys. Også her er det to varianter, fotoallergisk kontakteksem og fototoksisk kontakteksem (se fotosensibilisering).

Klinisk kan et allergisk kontakteksem ikke skilles fra et irritativt kontakteksem. Hudforandringene er de samme ved begge typer kontakteksem og preges av tørr, rød hud med små, væskefylte blemmer (vesikler) i akutte faser (se eksem). Sykehistorien og eventuelt allergitester brukes til å klarlegge om eksemet skyldes allergi eller irritasjon. Mistanke om allergi kan bekreftes ved eksemprøver som utføres ved at det aktuelle stoffet legges på frisk hud i to døgn. Allergi vises ved at det oppstår et eksem på teststedet (se kontaktallergi).

Behandlingen retter seg mot å fjerne årsaken. I tillegg brukes vanligvis kortisonkremer som symptomatisk behandling. Irritative håndeksemer kan forebygges ved å unngå bruk av sterke vaske- og løsemidler, bruke hansker og regelmessig påføre fuktighetskremer, som kan bidra til å gjenopprette hudens barrierefunksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.