kontakteksem

Kontaktallergi etter en ring.
DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Irritativt eksem i hendene er vanlig hos blant andre renholdsarbeidere.

Kontakteksem er en betennelsesreaksjon i øvre del av huden som skyldes kontakt med ett eller flere stoffer. Mekanismen kan være allergi eller en direkte toksisk eller irriterende virkning på huden. Behandlingen er i første omgang å unngå stoffet som gir kontakteksemet.

Årsaker

Ved allergisk eksem dreier det seg om en immunologisk spesifikk reaksjon rettet mot det aktuelle stoffet. Typisk for denne typen reaksjon er at bare noen individer reagerer på stoffet, mens de fleste andre tåler det.

Ved irritativt eller toksisk eksem er årsaken at stoffet eller stoffene forårsaker en direkte skade på cellene i overhuden. Denne typen eksem kan fremkalles av sterke kjemikalier etter bare én eller noen få gangers kontakt med huden. Langt vanligere er det at eksemet fremkalles av gjentatt kontakt med et svakt irriterende stoff, som for eksempel vann og såpe. Vann og såpe har evnen til å fremkalle eksem ved at hudens ytterste lag (hornlaget) uttørres og svekker hudens barrierefunksjon ved at såpen fjerner hudens fettstoffer. De levende hudcellene i de nederste lagene av overhuden vil derved miste den nødvendige beskyttelsen, og de kan lett skades av ytre påvirkninger. Dette fører til en betennelsesreaksjon som arter seg som et eksem. Irritativt eksem opptrer lettest på håndrygger, mellom fingrer, på siden av fingrene og under ringer, og forekommer hyppigst hos yrkesgrupper som har mye kontakt med vann, såpe eller løsemidler, slik som frisører, pleie- og renholdsarbeidere, kokker og mekanikere. Pasienter som har eller har hatt atopisk eksem, har større tendens til å utvikle irritativt håndeksem enn andre, spesielt hvis de har hatt atopisk eksem på hendene. Årsaken er at hudens barrierefunksjon er noe svekket hos slike personer. De bør derfor ikke velge yrker som nevnt ovenfor.

Kontakteksem kan også skyldes en kombinasjon av kontakt med et stoff og bestråling av ultrafiolett stråling. Også her er det to varianter, fotoallergisk kontakteksem og fototoksisk kontakteksem (se fotosensibilisering).

Symptomer og diagnose

Klinisk kan et allergisk kontakteksem ikke skilles fra et irritativt kontakteksem. Hudforandringene er de samme ved begge typer kontakteksem og preges av tørr, rød hud med små, væskefylte blemmer (vesikler) i akutte faser. Sykehistorien og eventuelt allergitester brukes til å klarlegge om eksemet skyldes allergi eller irritasjon. Mistanke om allergi kan bekreftes ved lappeprøver som utføres ved at det aktuelle stoffet legges på frisk hud i to døgn. Allergi vises ved at det oppstår et eksem på teststedet.

Behandlingen

Behandlingen retter seg mot å fjerne årsaken. I tillegg brukes vanligvis kortisonkremer som symptomatisk behandling. Irritative håndeksemer kan forebygges ved å unngå bruk av sterke vaske- og løsemidler, bruke hansker og regelmessig påføre fuktighetskremer, som kan bidra til å gjenopprette hudens barrierefunksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg