Barnevernsunionen er en organisasjon som arbeider for barns rettigheter internasjonalt. Den ble grunnlagt i Genève i 1923 på initiativ av Eglantyne Jebb (1876–1928)

Faktaboks

Også kjent som

Den Internasjonale (International Union for Child Welfare)

Å gi arbeidet med barns rettigheter internasjonal tyngde kunne best oppnås, mente Jebb, ved at Barnevernsunionen ble knyttet til Folkeforbundet. Barnevernsunionen var først og fremst stiftet for å hjelpe barn som var hardt rammet av første verdenskrig.

Organisasjonen fikk sin grunnlov i 1923 (revidert i 1948), Genèvedeklarasjonen, som ble tiltrådt av Folkeforbundet og oversatt til 60 språk. Deklarasjonen understreket barns rettigheter til blant annet skolegang, ernæring og en trygg oppvekst, og ble en viktig rettesnor for å sikre barn mot ulike former for overgrep og misbruk. Etter andre verdenskrig ble Barnevernsunionen en del av FN-systemet. Organisasjonen ble oppløst i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg