Ernæring omhandler effekter av inntak av mat- og drikkevarer.
Ernæring omfatter behovet for energi og andre næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og vev i kroppen. Siden tilstrekkelig tilførsel av disse næringsstoffene er avgjørende for opprettholdelse av livet, kan dette kalles kostholdets primærfunksjon. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse i videre forstand. Her vies det som kan kalles sekundæreffekter av maten, så som hjerte- og karlidelser og/eller kreft, stor oppmerksomhet.
I dag kjenner vi til om lag 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for at kroppen skal fungere normalt. Disse kan inndeles i seks grupper:
Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.