Matlaging
I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse.
Matlaging
Av /Shutterstock.
Mann som spiser sunn mat.
/NTB.
Lisens: CC BY NC 4.0

Ernæring omhandler effekter av inntak av mat- og drikkevarer.

Ernæring omfatter behovet for energi og andre næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og vev i kroppen. Siden tilstrekkelig tilførsel av disse næringsstoffene er avgjørende for opprettholdelse av livet, kan dette kalles kostholdets primærfunksjon. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse i videre forstand. Her vies det som kan kalles sekundæreffekter av maten, så som hjerte- og karlidelser og/eller kreft, stor oppmerksomhet.

I dag kjenner vi til om lag 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for at kroppen skal fungere normalt. Disse kan inndeles i seks grupper:

Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørneboe, Gunn-Elin Aa. & Christian A. Drevon, red.: Mat og medisin: nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring, fjerde utgave, 1999, isbn 82-7634-241-8
  • SMIL – Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk
  • Sortland, Kjersti: Ernæring: mer enn mat og drikke, andre utgave, 2001, isbn 82-7674-694-2
  • Thommessen, Maria & Lise von Krogh: Ernæringsleksikon, 2001, isbn 82-508-1960-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg