Ernæring, mat- og drikkevarer som utgjør folks føde.

Ernæring omfatter behovet for energi og næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og organismer. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse hos mennesker.

I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse. Disse kan inndeles i seks grupper:

  1. karbohydrater
  2. fett
  3. proteiner
  4. mineralstoffer
  5. vitaminer
  6. vann.

Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.

  • Bjørneboe, Gunn-Elin Aa. & Christian A. Drevon, red.: Mat og medisin: nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring, 4. utg., 1999, isbn 82-7634-241-8, Finn boken
  • SMIL - Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk
  • Sortland, Kjersti: Ernæring: mer enn mat og drikke, 2. utg., 2001, isbn 82-7674-694-2, Finn boken
  • Thommessen, Maria & Lise von Krogh: Ernæringsleksikon, 2001, isbn 82-508-1960-8, Finn boken

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.