ernæring

Matlaging
I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse.
Matlaging
Av /Shutterstock.
Mann som spiser sunn mat.
/NTB.
Lisens: CC BY NC 4.0

Ernæring omhandler effekter av inntak av mat- og drikkevarer.

Ernæring omfatter behovet for energi og andre næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og vev i kroppen. Siden tilstrekkelig tilførsel av disse næringsstoffene er avgjørende for opprettholdelse av livet, kan dette kalles kostholdets primærfunksjon. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse i videre forstand. Her vies det som kan kalles sekundæreffekter av maten, så som hjerte- og karlidelser og/eller kreft, stor oppmerksomhet.

I dag kjenner vi til om lag 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for at kroppen skal fungere normalt. Disse kan inndeles i seks grupper:

Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørneboe, Gunn-Elin Aa. & Christian A. Drevon, red.: Mat og medisin: nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring, fjerde utgave, 1999, isbn 82-7634-241-8, Finn boken
  • SMIL – Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk
  • Sortland, Kjersti: Ernæring: mer enn mat og drikke, andre utgave, 2001, isbn 82-7674-694-2, Finn boken
  • Thommessen, Maria & Lise von Krogh: Ernæringsleksikon, 2001, isbn 82-508-1960-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg