Ernæring, mat- og drikkevarer som utgjør folks føde.

Ernæring omfatter behovet for energi og næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og organismer. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse hos mennesker.

I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse. Disse kan inndeles i seks grupper:

  1. karbohydrater
  2. fett
  3. proteiner
  4. mineralstoffer
  5. vitaminer
  6. vann

Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.

  • Bjørneboe, Gunn-Elin Aa. & Christian A. Drevon, red.: Mat og medisin: nordisk lærebok i generell og klinisk ernæring, 4. utg., 1999, isbn 82-7634-241-8, Finn boken
  • SMIL - Skandinavisk Medisinsk Informasjon for Legfolk
  • Sortland, Kjersti: Ernæring: mer enn mat og drikke, 2. utg., 2001, isbn 82-7674-694-2, Finn boken
  • Thommessen, Maria & Lise von Krogh: Ernæringsleksikon, 2001, isbn 82-508-1960-8, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.