ernæring

I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse.
Matlaging av /Shutterstock. Gjengitt med tillatelse

Ernæring, mat- og drikkevarer som utgjør folks føde.

Ernæring omfatter behovet for energi og næringsstoffer og hvordan næringsstoffene fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser i celler og organismer. I praksis brukes ernæring om sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og helse hos mennesker.

I dag kjenner vi til ca. 50 forskjellige kjemiske stoffer som mennesket må få tilført gjennom maten for å opprettholde god helse. Disse kan inndeles i seks grupper:

  1. karbohydrater
  2. fett
  3. proteiner
  4. mineralstoffer
  5. vitaminer
  6. vann

Norge var det første land i verden som fikk en offisiell ernæringspolitikk.

Les mer i Store medisinske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg