Det internasjonale Røde Kors, verdens største internasjonale humanitære organisasjon som har som hovedmål å yte hjelp til sårede og syke ved krig, konflikter og katastrofer uansett nasjonalitet, religiøs eller politiske tilhørighet.

Det internasjonale Røde Kors består av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (stiftet 1863), Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningenes forbund (stiftet 1919) og de nasjonale foreningene. Organisasjonen har 175 medlemsland og hovedsete i Genéve, Sveits.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen påser og fører kontroll med at de fire Genéve-konvensjonene av 1949 blir overholdt. Genéve-konvensjonene omfatter en rekke internasjonale overenskomster om forbedring av kårene til sårede, syke og skipbrudne militære mannskaper, behandling av krigsfanger og beskyttelse av sivilbefolkningen i krigstid. Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger yter bl.a. katastrofehjelp, f.eks. i forbindelse med jordskjelv, oversvømmelser og andre naturkatastrofer, arbeider med oppbygging av beredskap og kriselagre i områder som er spesielt utsatt for naturkatastrofer, driver flyktningsarbeid, utviklings- og helsearbeid og utvikling av nye nasjonalforeninger. Virksomheten finansieres gjennom bidrag fra de regjeringene som har ratifisert Geneve-konvensjoinene, fra de nasjonale Røde Kors-foreningene, fra overnasjonale organisasjoner (f.eks EU) og andre offentlige og private kilder.

Se også Norges Røde Kors.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.