Det internasjonale Røde Kors

Symbolene for Røde Kors, Røde Halvmåne og Røde Krystall.

Artikkelstart

Det internasjonale Røde Kors er verdens største internasjonale humanitære organisasjon. Organisasjonen har som hovedmål å yte hjelp til sårede og syke ved krig, konflikter og katastrofer uansett nasjonalitet, religiøs eller politiske tilhørighet.

Det internasjonale Røde Kors består av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (stiftet 1863), Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningenes forbund (stiftet 1919) og de nasjonale foreningene. Organisasjonen har 175 medlemsland og hovedsete i Genéve i Sveits.

Oppgaver

Den internasjonale Røde Kors-komiteen påser og fører kontroll med at de fire Genéve-konvensjonene av 1949 blir overholdt. Genéve-konvensjonene omfatter en rekke internasjonale overenskomster om forbedring av kårene til sårede, syke og skipbrudne militære mannskaper, behandling av krigsfanger og beskyttelse av sivilbefolkningen i krigstid.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger yter blant annet katastrofehjelp, for eksempel i forbindelse med jordskjelv, oversvømmelser og andre naturkatastrofer, arbeider med oppbygging av beredskap og kriselagre i områder som er spesielt utsatt for naturkatastrofer, driver flyktningsarbeid, utviklings- og helsearbeid og utvikling av nye nasjonalforeninger.

Finansiering

Virksomheten finansieres gjennom bidrag fra de regjeringene som har ratifisert Geneve-konvensjoinene, fra de nasjonale Røde Kors-foreningene, fra overnasjonale organisasjoner (for eksempel EU) og andre offentlige og private kilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg