Røde Kors' symboler

Symbolene for Røde Kors, Røde Halvmåne og Røde Krystall. De tre er likestilte. Korset er det opprinnelige symbolet, og er fortsatt dominerende i ikke-muslimske land. Halvmånen ble første gang tatt i bruk i 1876, av tyrkiske myndigheter (det ottomanske riket), og er senere blitt det mest benyttede i den muslimske verden. Den tredje varianten, Røde Krystall, ble godkjent i 2005 for å uttrykke religiøs nøytralitet.

Det internasjonale Røde Kors er verdens største internasjonale humanitære organisasjon. Organisasjonen har som hovedmål å yte hjelp til sårede og syke ved krig, konflikter og katastrofer, uansett nasjonalitet, religiøs eller politiske tilhørighet.

Det internasjonale Røde Kors består av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (stiftet i 1863), Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreningenes forbund (stiftet i 1919) og de nasjonale foreningene. Organisasjonen har 175 medlemsland og hovedsete i Genéve i Sveits. Samarbeidet mellom Det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne favner totalt om hjelpearbeid i 192 land (2022). Til sammen disponerer organisasjonene 14 millioner registrerte hjelpearbeidere.

Oppgaver

Den internasjonale Røde Kors-komiteen påser og fører kontroll med at de fire Genéve-konvensjonene av 1949 blir overholdt. Genéve-konvensjonene omfatter en rekke internasjonale overenskomster om forbedring av kårene til sårede, syke og skipbrudne militære mannskaper, behandling av krigsfanger og beskyttelse av sivilbefolkningen i krigstid.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger yter blant annet katastrofehjelp, for eksempel i forbindelse med jordskjelv, oversvømmelser og andre naturkatastrofer, arbeider med oppbygging av beredskap og kriselagre i områder som er spesielt utsatt for naturkatastrofer, driver flyktningsarbeid, utviklings- og helsearbeid og utvikling av nye nasjonalforeninger.

Finansiering

Virksomheten finansieres gjennom bidrag fra de regjeringene som har ratifisert Geneve-konvensjonene, fra de nasjonale Røde Kors-foreningene, fra overnasjonale organisasjoner (for eksempel EU) og andre offentlige og private kilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Hva er og hvor gjelder Røde krystall? Jeg finner ingen artikkel her på SNL som forteller om det.

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Takk for innspillet, Tor-Ivar. Artikkelen kunne med fordel forklart forskjellen på røde kors, røde halvmåne og røde krystall. Jeg melder videre til fagansvarlig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg