General Health Questionnaire er et av de mest brukte spørreskjemaer i verden for å vurdere velvære og psykologisk ubehag hos mennesker.

Faktaboks

Også kjent som
GHQ generelt helsespørreskjema

Det er vanlig å sette et tall etter GHQ for å angi hvor mange spørsmål det er i den versjonen som er brukt. For eksempel GHQ-30: 30 spørsmål; GHQ-28; GHQ-12.

GHQ skiller seg fra skjemaer som bare måler problemer (alvorlighetsgrad, for eksempel SCL-90 – symptom checklist 90) ved at den som svarer, også kan velge et svaralternativ «bedre enn vanlig» eller «mindre enn vanlig» for en funksjon eller en plage. Høy score på GHQ tyder i stor grad på at personen har så redusert velvære og så mye problemer og funksjonssvikt at det foreligger en psykisk lidelse. GHQ brukes derfor også som en enkel metode for å påvise psykisk lidelse i en befolkningsgruppe eller pasientpopulasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg