Psykometri er et fagfelt som omhandler teori og teknikker for måling av psykologiske fenomener. Eksempler på dette er psykologiske tester eller spørreskjemaer som måler evner, holdninger, ferdigheter, personlighetstrekk, livskvalitet eller symptomer på psykiske lidelser.

Faktaboks

Uttale
psykometrˈi
Etymologi
av psyko- og gresk metron, ‘mål’

Psykologiske tester og spørreskjema er mye brukt fordi de gir rask og oftest relativt pålitelig informasjon ved riktig bruk. Alle tester og spørreskjema har imidlertid feilkilder knyttet både til metodenes utforming så vel som til egenskaper ved testperson og forhold ved den som administrerer testene. Korrekt forståelse og fortolkning av resultatene krever derfor allmenn testteoretisk kunnskap samt kunnskap om metoden og gruppen den anvendes på.

Utvikling av kliniske psykologiske tester og spørreskjema gjøres i vitenskapelige studier. Kvaliteten på psykologiske tester og spørreskjemaer er avhengig av deres reliabilitet og validitet. Psykologiske tester og spørreskjemaer som er utviklet med psykometriske metoder er basert på statistisk teori. De mest kjente teoriene innen psykometrien er klassisk testteori og item-response teori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg