De regionale odontologiske kompetansesentra (forkortet ROK) er tannhelsetjenestens parallell til sykehusene i spesialhelsetjenesten, og behandler henviste pasienter av tannlegespesialister eller tannleger med annen spesialkompetanse.

Det er også meningen at ROK'ene skal delta i utdanning av tannlegespesialister, men det er ikke avklart hvilken arbeidsfordeling det skal være mellom de etablerte lærestedene på universitetene og kompetansesentrene. Klinisk forskning på tannhelsefeltet er også en oppgave som ROK'ene skal ivareta.

De regionale odontologiske kompetansesentrene ble opprettet etter en interpellasjon våren 1998, hvor Stortinget ba regjeringen vurdere å fremme forslag for Stortinget om opprettelse av slike sentre i alle helseregioner.

Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord–Norge (TkNN) ble etablert i 2003 og er det eldste av kompetansesentrene. TkNN er per 2016 kommet lengst når det gjelder å løse de ulike oppgavene som kompetansesentrene er tiltenkt. Dette kompetansesenteret er samlokalisert med tannlege- og tannpleierutdanningen ved Universitetet i Tromsø og er heleid av Troms fylkeskommune. Det skal ha en regionfunksjon for Nord-Norge.

For øvrig er det etablert fem odontologiske kompetansesentra i landet basert på ulike samarbeidsavtaler mellom fylker. Det finnes ROK'er i Oslo (TkØ), Arendal (TkS), Stavanger (TkV avdeling Rogaland), Bergen (TkV avdeling Hordaland), Trondheim (TkMN) og i Tromsø (TkNN).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg