odontologi

Opplæring i tannpuss hos tannlegestudent på barneklinikken ved Det odontologiske fakultetet
Tannpuss må til!
Av .

Artikkelstart

Odontologi er vitenskapen om tennene og munnhulens øvrige vev, og tilhørende sykdommer. Tannlegefaget bygger på et naturvitenskapelig grunnlag og omfatter diagnostisering, forebyggelse og behandling av sykdommer i tenner og orale vev.

Faktaboks

Uttale
odontologˈi
Etymologi
av forstavelsen odonto- og gresk logos, ‘tanke, lære’

Historie

Slik kunne tannekstraksjon foregå i tdligere tider.
Av .
Tidlig eksempel på tanntransplantasjon. Tannlegen trekker ut tenner på fattigfolk og setter dem inn hos de velstående.
Av .

I Egypt fantes tannleger allerede på Herodots tid. Man har også funnet gullproteser i etruskiske graver. Først med Hippokrates fikk odontologien imidlertid et vitenskapelig grunnlag. I middelalderen og frem til begynnelsen av 1700-tallet stagnerte odontologien. Banebrytende for utviklingen ble andre bind i P. Fauchards verk Le Chirurgien dentiste fra 1728, og i løpet av 1800-tallet gjorde odontologien store fremskritt, først i teknisk-mekanisk retning, senere også i biologisk-medisinsk retning.

Den første utdannelsesinstitusjon for odontologi ble opprettet i Baltimore i USA i 1839.

Tannlegeutdanning i Norge

Ferdighetssenteret UiO. Her får tannlegestudentene opplæring før de treffer virkelige pasienter.
Ferdighetssenteret, UiO
Av .

I Norge fikk vi den første tannlegeutdanningen i 1893. Den foregikk på «Statens poliklinik for tandsygdomme» i Oslo. Studentene gikk der i to semestre i tillegg til to års praksis hos en tannlege. I 1909 ble Statens Tandlægeinstitutt åpnet med en treårig tannlegeutdannelse. Institusjonen skiftet navn til Norges Tannlægehøiskole i 1929, og fra 1938 ble utdanningen utvidet til 4 år. Norges Tannlægehøgskole ble til Universitetets odontologiske fakultet i krigsårene 1943-45, men tilbakeført som egen høyskole etter krigens slutt i 1945. I 1959 ble høyskolen igjen innlemmet i Universitetet i Oslo som Det odontologiske fakultet. Odontologisk institutt ved Universitetet i Bergen startet tannlegeutdanning i 1962. Tannlegeutdanningen i Norge ble 5-årig fra 1966. I 2004 ble det opprettet tannlegeutdanning ved Universitetet i Tromsø- Norges arktiske universitet. Vi har nå tre odontologiske læresteder i Norge. Tannlegeutdanning i Norge i dag er bygget på emner innen naturvitenskap, medisin og samfunnsfag. I tillegg til den teoretiske utdanningen, er det omfattende trening i kliniske ferdigheter. Den kliniske treningen foregår både på fysiske og digitale modeller og på tannklinikk. Fullført tannlegeutdanning i Norge gir graden Master i odontologi, og kvalifiserer til autorisasjon som tannlege.

Moderne odontologi

Digital skanning av munn og tenner. Dette brukes ved behandlingsplanlegging, og til avtrykk for framstilling av tannrestaureringer. Digital fil kan kobles direkte til en fresemaskin eller 3D-printer. Instruktørtannlege Gunnar Svendsen demonstrerer.
Moderne tannklinikk
Av .

Fra å være et håndverksfag med fokus på tannuttrekking eller reparasjon av tenner, er moderne odontologi snudd til å ha pasienten i fokus med vekt på forebyggelse av sykdom fremfor behandling av denne. I odontologien jobbes det for at befolkningen skal ha en sunn munn i en sunn kropp. Videre legges det vekt på god kommunikasjon med pasienter, slik at frykt og angst for tannbehandling reduseres, og en helhetlig forståelse av pasientens helsetilstand oppnås. Undervisningen skal være forskningsbasert, og det er et mål at odontologisk diagnostikk og behandling skal bygge på den beste tilgjengelige kunnskap.

Den vanligste tannsykdommen, karies, kan i stor grad forebygges. Det har ført til at befolkningen i mange land nå har mye friskere tenner enn tidligere. Likevel er det høy forekomst av tannsykdommer og andre munnhulesykdommer i befolkningen, og tannleger har høy kompetanse i å diagnostisere og behandle disse. Både tradisjonelle og mer moderne teknikker er i bruk for å reparere skadde tenner og erstatte manglende tenner. Det er spesialistutdanning innenfor flere fagområder av odontologien. Ved de odontologiske lærestedene utføres det både klinisk, basalbiologisk og medisinsk/odontologisk forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg