Snellens tavle
Snellens tavle
Av /Oftalmologi. Nordisk lærebok og atlas. 16. utgave (2023).

Snellens tavle er en synsprøvetavle med svarte bokstaver eller tall på hvit bakgrunn som brukes for måling av synsstyrke (visus). Disse symbolene er i stort format øverst på tavlen og blir mindre for hver linje nedover.

Faktaboks

Uttale
snˈellens tavle
Etymologi

Navn etter den nederlandske øyelegen Hermann Snellen (1834–1908).

De fleste synsprøvetavler er konstruert etter prinsippene som ble beskrevet i 1862 av den nederlandske øyelegen Herman Snellen (1834–1908). Her defineres «normal» synsstyrke som evnen til å identifisere et symbol hvor detaljene sees under en synsvinkel på ett bueminutt, mens hele symbolet ligger innenfor et kvadrat på 5 x 5 bueminutter.

Til venstre for hver symbollinje angis det på hvilken avstand symbolene danner de ovenfor nevnte synsvinklene til den undersøktes øye, for eksempel 60 meter for de største symbolene og 4 meter for de minste.

Øyets synsstyrke blir da en brøk, hvor avstanden fra øyet til tavlen er telleren, mens nevneren er den avstand som den minste linjen som leses normalt skulle vært sett på.

Hvis avstanden til tavlen er 6 meter og den minste linjen som den undersøkte kan lese normalt skulle vært sett på 24 meters avstand, blir øyets synsstyrke 6/24 (=0,25). Ved «normal» visus blir 6-meterslinjen korrekt identifisert av den undersøkte (normal visus 6/6 = 1,0). Til høyre for hver symbollinje på Snellens tavle angis det hvilken synsstyrke som kreves for å lese denne linjen.

Den «normale» visusdefinisjonen ved Snellens prinsipp er ganske «snill», og mange friske, yngre øyne vil kunne se 6/5 eller 6/4 når eventuelle brytningsfeil blir korrigert.

Til bruk i vitenskapelige studier brukes i dag fortrinnsvis visusregistrering med LogMar/ETDRS synstavler, som er bedre egnet enn Snellens tavle for sammenligning og statistisk bearbeidelse av visusmålingene.

Til bruk for barn finnes synsprøvetavler med figurer i stedet for bokstaver og tall, slike som Østerbergs tavle og LH-tavlen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg