Snellens tavle

Snellens tavle for synstesting
/wikimedia.

Artikkelstart

Snellens tavle er en synsprøvetavle med svarte bokstaver eller tall på hvit bakgrunn som brukes for måling av synsstyrke (visus). Disse symbolene er i stort format øverst på tavlen og blir mindre for hver linje nedover.

Faktaboks

Uttale
snˈellens tavle
Etymologi

Navn etter den nederlandske øyelegen Hermann Snellen (1834–1908).

De fleste synsprøvetavler er konstruert etter prinsippene som ble beskrevet i 1862 av den nederlandske øyelegen Herman Snellen. Her defineres «normal» synsstyrke som evnen til å identifisere et symbol hvor detaljene sees under en synsvinkel på ett bueminutt, mens hele symbolet ligger innenfor et kvadrat på 5x5 bueminutter.

Til venstre for hver symbollinje angis på hvilken avstand symbolene danner disse synsvinklene til den undersøktes øye, for eksempel 60 meter for de største symbolene og 4 meter for de minste.

Øyets synsstyrke blir da en brøk, hvor avstanden fra øyet til tavlen er telleren, mens nevneren er den avstand som den minste linjen som leses normalt skulle vært sett på.

Hvis avstanden fra den undersøkte til tavlen er 6 meter og den minste linjen som leses normalt skulle vært sett på 24 meters avstand, blir øyets synsstyrke 6/24 (=0,25). Ved «normal» visus blir 6-meterslinjen korrekt identifisert (normal visus 6/6 = 1,0).

Den «normale» visusdefinisjonen ved Snellens prinsipp er ganske «snill», og mange friske, yngre øyne vil kunne se 6/5 eller 6/4 når eventuelle brytningsfeil blir korrigert.

Til bruk i vitenskapelige studier brukes i dag fortrinnsvis visusregistrering med LogMar/ETDRS synstavler, som er bedre egnet enn Snellens tavle for sammenligning og statistisk bearbeidelse av visusmålingene.

Til bruk for barn finnes synsprøvetavler med figurer i stedet for bokstaver og tall, slike som Østerbergs tavle og LH-tavlen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg