Øyet har en brytningsfeil / ametropi hvis parallelle stråler fra et betraktet objekt som er minst 5-6 meter unna ikke samles på netthinnen når øyet er i akkomodasjonshvile. Objektet sees da uskarpt.

Motsatt foreligger emmetropi (ingen brytningsfeil) hvis strålene fra det samme objektet fokuseres på netthinnen, slik at objektet sees skarpt.

Øyets brytningstilstand /refraksjon bestemmes av samspillet mellom dets totale brytningskraft i de lysbrytende strukturer (hornhinne og linse) og øyets akselengde (avstanden fra hornhinnens overflate til netthinnen). De aller fleste brytningsfeil er ikke sykdommer, men normalvarianter som skyldes manglende koordinasjon mellom lysbrytning og akselengde, der hver av disse komponentene er normale.

Øyets brytningsfeil (refraksjonsanomalier) er en samlebetegnelse for nærsynthet (myopi), langsynthet (hypermetropi) og "skjev hornhinne" (astigmatisme).

Andre aktuelle begreper når man snakker om brytningsfeil er anisometropi (ulik brytningstilstand i de to øyne) og presbyopi (svekket eller opphevet akkomodasjonsevne).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.