brytningsfeil

Brytningsfeil i øyet er når det er uoverensstemmelse mellom øyets lysbrytning og øyets form. Dette gjør at bildet ikke faller klart på netthinnen. I praksis uttrykker dette seg som enten nærsynthet, langsynthet eller skjeve hornhinner.

Faktaboks

Også kjent som

ametropi

refraksjonsanomalier

Mer spesifikt vil en brytningsfeil i øyet bety at parallelle stråler fra et betraktet objekt som er minst 5–6 meter unna ikke samles på netthinnen når øyet er i akkommodasjonshvile. Objektet sees da uskarpt.

Brytningsfeil kalles også ametropi. Når det ikke foreligger noen brytningsfeil, det vil si at man ser skarpt på avstand, kalles det emmetropi.

Typer

Øyets brytningsfeil er en samlebetegnelse for:

Andre aktuelle begreper når man snakker om brytningsfeil er anisometropi, som er ulik brytningstilstand i de to øyne, og presbyopi, som er langsynthet hos eldre grunnet svekket eller opphevet akkomodasjonsevne.

Mekanisme

Øyets brytningstilstand (refraksjon) bestemmes av samspillet mellom dets totale brytningskraft i de lysbrytende strukturer, det vil si hornhinnen og linsen, og øyets akselengde, altså avstanden fra hornhinnens overflate til netthinnen. De aller fleste brytningsfeil er ikke sykdommer, men normalvarianter som skyldes manglende koordinasjon mellom lysbrytning og akselengde, der hver av disse komponentene er normale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg