Brytningsfeil i øyet er når det er uoverenstemmelse mellom øyets lysbrytning og øyets form. Dette gjør at bildet ikke faller klart på netthinnen.

Mer spesifikt vil en brytningsfeil i øyet bety at parallelle stråler fra et betraktet objekt som er minst 5-6 meter unna ikke samles på netthinnen når øyet er i akkommodasjonshvile. Objektet sees da uskarpt.

Brytningsfeil kalles også ametropi. Når det ikke foreligger noen brytningsfeil, det vil si at man ser skarpt, kalles det emmetropi.

Øyets brytningsfeil er en samlebetegnelse for:

Andre aktuelle begreper når man snakker om brytningsfeil er anisometropi, som er ulik brytningstilstand i de to øyne, og presbyopi, som er langsynthet hos eldre grunnet svekket eller opphevet akkomodasjonsevne.

Øyets brytningstilstand (refraksjon) bestemmes av samspillet mellom dets totale brytningskraft i de lysbrytende strukturer, det vil si hornhinnen og linsen, og øyets akselengde, altså avstanden fra hornhinnens overflate til netthinnen. De aller fleste brytningsfeil er ikke sykdommer, men normalvarianter som skyldes manglende koordinasjon mellom lysbrytning og akselengde, der hver av disse komponentene er normale.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.