Brytningsfeil er at foreligger en uoverensstemmelse mellom øyets lysbrytning og øyeeplets lengde. Dette gjør at bildet av det man fester blikket på ikke blir klart fokusert på øyets netthinne.

Faktaboks

Også kjent som

ametropi

refraksjonsanomalier

I praksis foreligger det da en nærsynthet, langsynthet eller såkalt «skjev hornhinne» (astigmatisme), eventuelt en kombinasjon av astigmatisme og enten nærsynthet eller langsynthet.

Mer spesifikt vil en brytningsfeil i øyet bety at parallelle stråler fra et betraktet objekt som er minst 5–6 meter unna ikke samles på netthinnen når øyet er i akkommodasjonshvile. Objektet sees da uskarpt.

Brytningsfeil kalles også ametropi. Når det ikke foreligger noen brytningsfeil, det vil si at man uten briller ser skarpt på avstand, kalles det emmetropi.

Typer

Øyets brytningsfeil er en samlebetegnelse for:

Andre aktuelle begreper når man snakker om brytningsfeil er anisometropi, som er ulik brytningstilstand i de to øyne, og presbyopi, som er langsynthet hos eldre på grunn av svekket eller opphevet akkomodasjonsevne.

Mekanisme

Øyets brytningstilstand (refraksjon) bestemmes av samspillet mellom øyets totale brytningskraft i de lysbrytende strukturer, det vil si hornhinnen og linsen, og øyets akselengde, altså avstanden fra hornhinnens overflate til netthinnen. De aller fleste brytningsfeil er ikke sykdommer, men normalvarianter som skyldes manglende koordinasjon mellom lysbrytning og akselengde, der hver av disse komponentene er normale.

Hvis øyet er nærsynt, er øyet for langt i forhold til øyets lysbrytning, og parallelle stråler fra noe fjernere objekter fokuseres dermed foran netthinnen. Svært uttalt nærsynthet skyldes alltid at øyet er betydelig forlenget. Ved langsynthet er øyets akselengde for kort i forhold til øyets lysbrytning, og stråler fra både nære og fjerne objekter fokuseres bak øyets netthinne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg