Synsstyrke, øyets evne til å skjelne lysinntrykk, det vil si fine detaljer. Man undersøker funksjonen i netthinnens gule flekk når man bestemmer synsstyrken, fordi man retter den gule flekk mot den gjenstanden som man skal iaktta. Hvis den gule flekk fungerer normalt, vil man finne normal synsstyrke på øyet, selv om kanskje store deler av netthinnen for øvrig kan være ødelagt av sykdom. Synsstyrke måles i visus.

Hos voksne undersøker man synsstyrken ved at individet prøver å lese tallene eller bokstavene på en synstavle (Snellens tavle). Vanligvis foretas prøven på 5–6 m avstand. Bokstavene blir mindre og mindre nedover tavlen. Hver bokstav er sammensatt av kvadrater av en slik størrelse at de sees under en bestemt synsvinkel. Ut for hver bokstavrekke er det et tall som angir den største avstanden en person med normal synsstyrke kan lese bokstavene på. Synsstyrken kan derfor uttrykkes ved en brøk hvor avstanden til tavlen er telleren, og nevneren er den avstanden som en normalsynt kan lese en gitt bokstavrekke på.

En person som på 6 m avstand kan lese en bokstavrekke som skal kunne leses på 6 m avstand, har således synsstyrken 6/6 eller 1,0. Det tilsvarer at man kan lese bokstaver hvor grunnstreken har en bredde tilsvarende 1 vinkelminutt. I praksis har mange mennesker, særlig yngre, bedre synsstyrke enn dette, inntil 2,0. En svaksynt som må på 6 m hold for å kunne lese bokstaver som en normalsynt kan lese på 60 m avstand, har synsstyrken 6/60 eller 0,1. Resultatet av undersøkelsen er avhengig av belysning og kontraster på synstavlen. Disse forholdene bør derfor standardiseres mest mulig.

Hvis synet på et øye er redusert så mye at individet ikke skjelner den største bokstaven på synstavlen, vil man prøve evnen til å telle antall fingrer som holdes mot en mørk bakgrunn. Hvis synet er så dårlig at fingrene ikke kan telles, selv like foran øyet, prøver man øyets evne til å skjelne et lys i mørkt rom, lyssansen. Hvis lyssansen er borte, er øyet helt blindt (amaurotisk).

For synsundersøkelse av barn finnes forskjellige teknikker. For barn i alderen 3 til 7 år brukes gjerne Sheridan-Gardners test som innebærer at barnet skal sammenholde bokstaver som vises i avtagende størrelse på en plansje i 6 m avstand, med samme utvalg bokstaver på en plansje som barnet holder foran seg.

Mindre barn kan undersøkes med Østerbergs bildetavle som har avtagende bildestørrelse nedover tavlen. Hos barn under 2 år kan man ofte få et inntrykk av synsstyrken på et øye ved å vurdere hvor raskt og støtt øyet fikserer en liten gjenstand som holdes opp foran det. Alternativt kan man observere barnets interesse for stripemønstre av forskjellig tetthet som holdes opp foran det under kontrollerte betingelser, den såkalte PL-metoden (preferential looking-metoden).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.