Synsstyrke beskriver øyets evne til å skjelne små detaljer i observerte objekter fra hverandre. Synsstyrken avhenger av øyets oppløsningsevne, som er øyets evne til å oppdage at to små, nærliggende objekter er adskilte. Når man måler synsstyrken undersøker man funksjonen i netthinnens gule flekk, ettersom man retter den gule flekken mot det objektet man fokuserer på. Hvis den gule flekk fungerer normalt, vil man finne normal synsstyrke på øyet, selv om kanskje store deler av netthinnen for øvrig kan være ødelagt av sykdom.

Faktaboks

Også kjent som
synsskarphet

Synsstyrke angis som visus eller som synsskarphet.

Undersøkelse av synsstyrke

Hos voksne undersøker man synsstyrken ved å lese tallene eller bokstavene på Snellens tavle. Vanligvis står man 5–6 meter unna synstavlen. Bokstavene blir mindre og mindre nedover tavlen. Hver bokstav er sammensatt av kvadrater av en slik størrelse at de sees under en bestemt synsvinkel. Ut for hver bokstavrekke er det et tall som angir den største avstanden en person med normal synsstyrke kan lese bokstavene på. Synsstyrken kan derfor uttrykkes ved en brøk hvor avstanden til tavlen er telleren, og nevneren er den avstanden som en normalsynt kan lese en gitt bokstavrekke på.

En person som på 6 meters avstand kan lese en bokstavrekke som skal kunne leses på 6 meters avstand har dermed synsstyrken 6/6 eller 1,0. Det tilsvarer at man kan lese bokstaver hvor grunnstreken har en bredde tilsvarende 1 vinkelminutt. I praksis har mange mennesker, særlig yngre, bedre synsstyrke enn dette, inntil 2,0. En svaksynt som på 6 meters avstand bare kan lese bokstaver som en normalsynt kan lese på 60 meters avstand, har synsstyrken 6/60 eller 0,1. Resultatet av undersøkelsen er avhengig av belysning og kontraster på synstavlen. Disse forholdene bør derfor standardiseres mest mulig.

Hvis synet på ett øye er redusert så mye at individet ikke skjelner den største bokstaven på synstavlen, vil man prøve evnen til å telle antall fingrer som holdes mot en mørk bakgrunn. Hvis synet er så dårlig at fingrene ikke kan telles, selv like foran øyet, prøver man øyets evne til å skjelne et lys i mørkt rom, lyssansen. Hvis lyssansen er borte, er øyet helt blindt (amaurotisk).

Undersøkelse av synsstyrke hos barn

For synsundersøkelse av barn finnes forskjellige teknikker. For barn i alderen 3 til 7 år brukes gjerne Sheridan-Gardners test som innebærer at barnet skal sammenligne bokstaver som vises i avtagende størrelse på en plansje i 6 meters avstand, med samme utvalg bokstaver på en plansje som barnet holder foran seg.

Mindre barn kan undersøkes med Østerbergs bildetavle eller mer nøyaktig med den såkalte LH-tavlen, som begge har avtagende bildestørrelse nedover tavlen. Hos barn under 2 år kan man ofte få et inntrykk av synsstyrken på et øye ved å vurdere hvor raskt og støtt øyet fikserer en liten gjenstand som holdes opp foran det. Alternativt kan man observere barnets interesse for stripemønstre av forskjellig tetthet som holdes opp foran det under kontrollerte betingelser, den såkalte PL-metoden (preferential looking-metoden).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg