World Anti-Doping Agency (WADA) er en uavhengig stiftelse opprettet i Lausanne i Sveits i 1999. Stiftelsen har som formål å intensivere og koordinere det internasjonale arbeidet mot doping i idrett. Siden 2002 har hovedkvarteret ligget i Montreal, Canada.

Faktaboks

Også kjent som
WADA Verdens Antidopingbyrå

Etter utbredt kritikk av dopingarbeidet til Den internasjonale olympiske komité (IOC), ble WADA opprettet som et samarbeid mellom internasjonale organisasjoner, regjeringer, offentlige myndigheter og ulike private og offentlige organer som bekjemper doping, blant annet IOC, internasjonale idrettsforbund, nasjonale olympiske komiteer og representanter for utøverne. To av WADAs hovedoppgaver er å jevnlig revidere lister over forbudte stoffer og metoder og å lede arbeidet med å øke antall uanmeldte dopingkontroller i utøvernes treningsperioder.

Stiftelsens president fra 1. januar 2020 er Witold Banka fra Polen. Linda Cathrine Hofstad Helleland var visepresident fra 2016 til 2019. Rune Andersen var WADAs direktør for standardisering og harmonisering fra 2002 til 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg