doping

Doping. Urinprøver klar til testing for EPO i det sveitsiske dopinglaboratoriet LAD (Laboratoire Suisse d’Analyse du Dopage) i Lausanne. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Doping er alle former for inntak av medikamenter eller bruk av andre metoder for å bedre en idrettsutøvers eller et dyrs konkurransedyktighet på en kunstig måte.

Faktaboks

Uttale
dˈoping
Etymologi
av engelsk dope, ‘smøremiddel, stimulans’; avledet av sørafrikansk boerspråk doop, ‘sterk drikk brukt ved hardt arbeid’

Selv om bruk av stimulerende naturstoffer er kjent mange tusen år tilbake, var det først i 1960-årene at doping i idrett ble erkjent som et voksende problem og dopingtester innført. Begrunnelsen var både av idrettsetisk, helsemessig og samfunnsmessig art.

Doping skaper ulike konkurransevilkår, og det gir økt risiko for helseskader, til dels alvorlige. Begge deler bryter med grunnprinsipper innen idrett. Misbruk av vanedannende dopingmidler og et illegalt omsetningsmarked med smugling og annen kriminalitet, har blitt et stort samfunnsproblem. Dette skyldes en økende interesse for kroppsbygging og annen styrketrening, som har spredt doping fra organisert konkurranseidrett til privat trening og trening i helsestudioer og lignende lokaler.

I idretten er dessuten økende kommersialisering og pengepremier blitt et stadig sterkere motiv for doping. Under den kalde krigen ble idrett brukt politisk for å øke nasjonal prestisje, og systematisk doping var utbredt, blant annet i det tidligere Øst-Tyskland.

WADAs dopingliste

Den generelle dopingdefinisjonen håndheves i praksis etter lister over legemidler, narkotiske midler og metoder som er forbudt å benytte innen organisert idrett. Narkotikabruk og -omsetning er straffbart også ellers i samfunnet. Når det gjelder legemidler, er bare uautorisert tilvirkning, innførsel og salg straffbart, ikke bruk. Internasjonale og nasjonale idrettsforbund, også Norges Idrettsforbund, benytter dopinglisten til Verdens Antidopingbyrå (WADA). Listen revideres jevnlig og spesifiserer forbudte medikamenter i flere dopinggrupper. Listen omfatter ikke naturpreparater, men hvis disse innholder stoffer som står på dopinglisten, er de automatisk forbudt. Naturpreparater og kosttilskudd kan dessuten inneholde ulovlige stoffer uten at det er opplyst på innholdslisten.

Dopingkontroller

Det gjennomføres dopingkontroller ved alle internasjonale mesterskap og større stevner. Uanmeldte stikkprøver i treningsperioder er også blitt vanlig, noe som i stor grad øker risikoen for å bli avslørt. Prøvene utføres på urin- og/eller blodprøver. Dopinganalysene foregår (per 2004) ved 32 dopinglaboratorier over hele verden, som er godkjent av WADA; i Norge på Aker sykehus i Oslo (godkjent 1988). Finner man spor etter forbudte midler (positive prøver), er straffen som regel utestenging fra all idrett en periode, vanligvis 2 år, ved gjentakelse på livstid.

Dopingmidler

Stimulerende stoffer

Dette er stoffer som stimulerer sentralnervesystemet, for eksempel amfetamin og kokain. Stoffene øker utholdenheten ved å undertrykke kroppssignaler om overanstrengelse og reduserer tretthetsfølelsen. Bivirkninger er rastløshet, irritabilitet og aggresjon, med nedsatt vurderingsevne og økt risiko for å ta sjanser som følger. I store doser gir de risiko for plutselig død ved hard fysisk aktivitet, og de er dessuten vanedannende rusgifter. Stoffer som efedrin og adrenalin stimulerer hjerte-karsystemet og lungene. De øker hjertefrekvensen, blodgjennomstrømmingen i muskulaturen og oksygenopptaket i lungene. Stoffene finnes blant annet i lave doser i alminnelige, ofte reseptfrie, legemidler mot forkjølelse og astma.

Narkotiske stoffer

Dette er vanedannende stoffer som morfin og metadon. De gir smertelindring og beroligende og avslappende effekter gjennom å virke på sentralnervesystemet. Mange virker også hostestillende. Bivirkninger er sløvhet, omtåkethet, kvalme og blodtrykksfall, ved store doser kan livsfarlige pusteproblemer oppstå. I lave doser finnes de i vanlige legemidler mot smerter og hoste.

Anabole stoffer

Dette er det mannlige kjønnshormonet testosteron og lignende syntetiske stoffer kalt anabole steroider, for eksempel nandrolon og stanozolol. Stoffene øker muskelmassen raskt og gir større kraft og økt aggresjon. Forutsetningen er at stoffene inntas i store doser og over lang tid, slik at samlet inntak blir stort. Stoffene har etter hvert fått liten medisinsk betydning på grunn av mange farlige bivirkninger, blant annet for lever, nyrer, hud, hjerte-karsystemet, hormonbalansen med mer, samt psykiske bivirkninger, ofte med raserianfall og voldstendenser.

Hos menn kan bruk av anabole stoffer føre til redusert produksjon av sædceller, vannlatingsproblemer og impotens, hos kvinner til maskulinisering og menstruasjonsforstyrrelser, og hos ungdom til redusert lengdevekst. Stoffene er ofte vanedannende. Såkalte beta-agonister, for eksempel salbutamol og klenbuterol, er hormonlignende stoffer som finnes i lovlige inhalasjonspreparater mot astma. I større mengder har de også en muskeloppbyggende virkning og er forbudt.

Vanndrivende midler (diuretika)

Vanndrivende midler brukes mot høyt blodtrykk, hjertesvikt og væskeansamlinger i kroppen, for eksempel furosemid. I idrett blir de misbrukt til hurtig redusering av kroppsvekten i kroppsbygging og i idretter med vektklasser, samt å skjule spor etter andre forbudte stoffer ved fortynning av urinen.

Peptidhormoner og lignende

Dette er hormoner som medvirker til kroppens regulering av mange livsviktige funksjoner.

HCG (humant choriongonadotropin) dannes i morkaken til kvinner under svangerskap, mens LH (luteiniserende hormon) dannes i hypofysen. Tilført menn øker disse hormonene egenproduksjonen av testosteron og vurderes i dopingsammenheng på samme måte som dette hormonet.

Antiøstrogene midler brukes blant annet for å hindre brystkjertelvekst hos menn som misbruker anabole steroider.

Kortikotropin (ACTH) produseres naturlig i hypofysen og øker produksjonen av blant annet kortisol, som demper virkningen av senebetennelser, overbelastede ledd og liknende. Misbruk kan føre til allergiske reaksjoner.

HGH (humant veksthormon eller somatotropin) produseres også naturlig i hypofysen. HGH gir økt muskel- og beinmasse hos individer i vekst. En utbredt oppfatning er at veksthormon også bidrar til økt muskelmasse hos voksne, men det foreligger lite forskning som underbygger dette. Bruk av HGH øker risikoen for diabetes, vekstforstyrrelser og hjertesykdom. Ved bruk av ulovlige veksthormonpreparater er det også en viss risiko for overføring av Creutzfeldt-Jacobs sykdom.

EPO (erytropoietin) produseres i nyrene og stimulerer til dannelse av røde blodlegemer. Ekstern tilførsel av EPO øker blodprosenten, noe som gir økt oksygenopptak og er gunstig i utholdenhetsidretter. En farlig bivirkning er økt risiko for blodpropp.

Bloddoping

Dette er ekstra tilførsel av røde blodceller gjennom blodoverføring av tidligere tappet eget blod eller blod fra en annen person. Virkningen er den samme som av EPO (eller av høydetrening i tynn luft og opphold i høydehus), men på grunn av bivirkninger som for eksempel fare for økt blodtrykk, blodpropp og sykdomsoverføring, er bloddoping forbudt. PFC (perfluorkarboner) er en form for kunstig blod, stoffer med stor evne til å oppta, transportere og frigi oksygen. Injisering av PFC i kroppen er forbudt på linje med EPO og er forbundet med stor risiko.

Farmakologisk, kjemisk og fysisk manipulering

Dette er metoder som benyttes til maskering av en urinprøve for å forandre bevisverdien av prøven. Metodene er blant annet forbytting av prøver, fortynning av prøver, hemming av nyreutskillelsen (for eksempel med stoffet probenecid), eller inntak av epitestosteron eller bromantan.

Stoffer pålagt restriksjoner

Alkohol og cannabis ansees i prinsippet ikke som dopingmidler, men er likevel forbudt i mange idretter. Det samme gjelder betablokkere, som brukes mot høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser og gir mindre skjelving. Bruk av lokalbedøvende midler ved idrettsskader er bare tillatt under streng medisinsk kontroll, det samme gjelder kortison og hydrokortison i blant annet øyedråper og astmamedisin.

Gendoping

Gendoping er en genteknologisk metode hvor man innfører fremmede eller manipulerte gener i utøverens kropp. Genene som settes inn, styrer produksjon av proteiner som har betydning for utholdenhet eller styrke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg