Abscess eller verkebyll er en pussansamling i et hulrom, oppstått ved ødeleggelse av cellevev på grunn av betennelse. Bildet viser mikrober som trenger inn gjennom en hudskade. Etter en tid har det dannet seg en abscess som er kapslet inn i bindevev.

av KF-bok. Gjengitt med tillatelse

Abscess, byll, avgrenset betennelse som danner et pussfylt hulrom i vevet. Abscess skyldes som regel en bakteriell infeksjon, men enkelte sopparter og amøber kan også gi abscesser. Pusset består av vevsrester, hvite blodceller og levende og døde bakterier. Veggen gjør at vertens forsvarsmekanismer og medikamenter vanskelig kommer til.

Abscesser kan forekomme i nær sagt alle organer, f.eks. hud, underhud, muskulatur, lunger, lever, hjerne og nyrer. Abscesser i hud og underhud kan sees med det blotte øye, som en rød avgrenset hevelse. Abscesser i indre organer (lunger, nyrer, lever, hjerne osv.) kan ofte påvises med moderne røntgenologiske metoder.

En rekke bakterier kan gi abscesser, men noen bakterier, f.eks. stafylokokker, har større evne til å danne abscesser enn andre. Sykdomssymptomer og sykdomstegn avhenger blant annet av abscessens lokalisasjon og størrelse, og av typen bakterier som ligger bak. Undersøkelse av prøvemateriale fra abscessen er ofte ønskelig/nødvendig for å få sikkert rede på den bakterielle årsaken. Behandlingen av bakterielle abscesser er vanligvis kirurgisk tømming, som regel kombinert med antibiotikabehandling.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.