Abscess eller byll er en avgrenset betennelse som danner et pussfylt hulrom i vevet. Abscess skyldes som regel en bakteriell infeksjon, men enkelte sopparter og amøber kan også gi abscesser. Pusset består av vevsrester, hvite blodceller og levende og døde bakterier. Veggen gjør at vertens forsvarsmekanismer og medikamenter vanskelig kommer til.

Abscesser kan forekomme i nær sagt alle organer, for eksempel hud, underhud, muskulatur, lunger, lever, hjerne og nyrer. Abscesser i hud og underhud kan sees med det blotte øye, som en rød avgrenset hevelse. Abscesser i indre organer (lunger, nyrer, lever, hjerne og så videre) kan ofte påvises med moderne røntgenologiske metoder.

En rekke bakterier kan gi abscesser, men noen bakterier, for eksempel stafylokokker, har større evne til å danne abscesser enn andre. Sykdomssymptomer og sykdomstegn avhenger blant annet av abscessens lokalisasjon og størrelse, og av typen bakterier som ligger bak. Mikrobiologisk undersøkelse av prøvemateriale fra abscessen er ofte ønskelig/nødvendig for å få sikkert rede på den bakterielle årsaken. Behandlingen av bakterielle abscesser er vanligvis kirurgisk tømming, som regel kombinert med antibiotikabehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.