Abscess eller verkebyll er en pussansamling i et hulrom, oppstått ved ødeleggelse av cellevev på grunn av betennelse. Bildet viser mikrober som trenger inn gjennom en hudskade. Etter en tid har det dannet seg en abscess som er kapslet inn i bindevev.
/Store norske leksikon.

Byll er en avgrenset betennelse som danner et pussfylt hulrom i et vev. Byll skyldes som regel en bakteriell infeksjon, men enkelte sopparter og amøber kan også gi byller. Pusset består av vevsrester, hvite blodceller og levende og døde bakterier. Veggen gjør at vertens forsvarsmekanismer og legemidler vanskelig kommer til. Byller behandles med åpning og drenasje, og eventuelt antibiotika.

Faktaboks

Også kjent som

abscess

Pussoppsamlinger i eksisterende hulrom i kroppen, som for eksempel bukhulen eller brysthulen, kalles empyem.

Forekomst

Byller kan forekomme i nær sagt alle organer, for eksempel hud, underhud, muskulatur, lunger, lever, hjerne og nyrer. Byller i hud og underhud kan sees med det blotte øye, som en rød avgrenset hevelse. Byller i indre organer (lunger, nyrer, lever, hjerne og så videre) kan ofte påvises med moderne bildediagnostikk.

Bakterielle byller

En rekke bakterier kan gi byller, men noen bakterier, for eksempel stafylokokker, har større evne til å danne byller enn andre. Sykdomssymptomer og sykdomstegn avhenger blant annet av byllens lokalisasjon og størrelse, og av typen bakterier som ligger bak. Mikrobiologisk undersøkelse av prøvemateriale fra byllen er ofte ønskelig/nødvendig for å få sikkert rede på den bakterielle årsaken. Behandlingen av bakterielle byller er vanligvis kirurgisk tømming, som regel kombinert med antibiotikabehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg