Byll er en avgrenset betennelse som danner et pussfylt hulrom i et vev. Byll skyldes som regel en bakteriell infeksjon, men enkelte sopparter og amøber kan også gi byller. Pusset består av vevsrester, hvite blodceller og levende og døde bakterier. Veggen gjør at vertens forsvarsmekanismer og legemidler vanskelig kommer til. Byller behandles med åpning og drenasje, og eventuelt antibiotika.

Pussoppsamlinger i eksisterende hulrom i kroppen, som for eksempel bukhulen eller brysthulen, kalles empyem.

Byller kan forekomme i nær sagt alle organer, for eksempel hud, underhud, muskulatur, lunger, lever, hjerne og nyrer. Byller i hud og underhud kan sees med det blotte øye, som en rød avgrenset hevelse. Byller i indre organer (lunger, nyrer, lever, hjerne og så videre) kan ofte påvises med moderne bildediagnostikk.

En rekke bakterier kan gi byller, men noen bakterier, for eksempel stafylokokker, har større evne til å danne byller enn andre. Sykdomssymptomer og sykdomstegn avhenger blant annet av byllens lokalisasjon og størrelse, og av typen bakterier som ligger bak. Mikrobiologisk undersøkelse av prøvemateriale fra byllen er ofte ønskelig/nødvendig for å få sikkert rede på den bakterielle årsaken. Behandlingen av bakterielle byller er vanligvis kirurgisk tømming, som regel kombinert med antibiotikabehandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.