To lårben lagt på samme plane underlag, med kneleddet nærmest. Vi ser tydelig hvordan lårhalsen (lengst borte) "løfter" seg - eller vender litt fremover - i forhold til underlaget (= frontalplanet). Den høyre knokkelen har en normal anteversjonsvinkel (10-15°), mens den venstres er betydelig større (ca. 45°).

Anteversjonsvinkel er vinkelen mellom aksen gjennom lårbeinshalsen (collum femoris) og tverraksen gjennom kneleddet, målt i frontalplanet. Den er normalt 10–15°. Lårbeinshalsen og lårbeinshodet (caput femoris) «vrir» seg altså litt fremover i forhold til kneleddet.

Faktaboks

Uttale

anteversj'onsvinkel

Etymologi
av latin: anteversio, ‘fremovervendt’
Også kjent som

antetorsjonsvinkel

En stor anteversjonsvinkel tilsier at vedkommende kan ha en tendens til å gå «inntilbens» ved at lårbeinshalsen og -hodet da kan innta en mer nøytral stilling i hofteleddpannen (acetabulum), dersom det ikke korrigeres muskulært. Omvendt vil en liten anteversjonsvinkel ha tendens til å gi en viss grad av utoverrotasjon av beinet/foten.

Anteversjonsvinkelens størrelse er medfødt og må ikke forveksles med vinkelen mellom lårbeinshalsens akse og lårbeinets lengdeakse (collo-diafysevinkelen, som normalt er 120–130°).

Klinisk er målingen av anteversjonsvinkelen av betydning ved innsetting av et kunstig hofteledd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg