Arbeidsulykke er definert i lov om folketrygd som en ulykkeshendelse oppstått på arbeidsplassen, i arbeidstiden og under utførelsen av et arbeid eller gjøremål som har tilknytning til arbeidet. Begrepet arbeidsulykke har eksistert siden den første norske loven om ulykkesforsikring kom i 1894.

Arbeidsulykker kan føre til skade på en eller flere personer (se yrkesskade). De skyldes ofte et samspill av flere årsaksfaktorer innenfor arbeidsmiljøet: dårlig belysning, støy, varme, kjemiske forurensninger, forhold på selve ulykkesstedet som farlige eller dårlig konstruerte maskiner, trang, uoversiktlig arbeidsplass, forhold med selve utførelsen eller organiseringen av arbeidet som tungt arbeid, høyt arbeidstempo, ensidig, monotont arbeid, dårlig opplæring og instruksjon og individuelle menneskelige faktorer.

Detaljert analyse av årsakene til arbeidsulykker er en viktig forutsetning for det forebyggende arbeidet mot arbeidsulykker (se vernearbeid).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg