Cirrhose, skrumplever. Cirrhose er endestadiet ved en lang rekke kroniske leversykdommer. I Norge skyldes de fleste tilfeller av skrumplever alkoholmisbruk eller kronisk virushepatitt.

Ved cirrhose er hele leverens normalarkitektur ødelagt. Den er erstattet av faste bindevevsdrag og uregelmessige knuter av levervev som er funksjonelt mindre velfungerende. Leveren kjennes hard og knudrete. Dermed kan det bli svikt i leverens produksjon av mange viktige stoffer, blant annet plasmaproteiner som albumin.

Den ombygde arkitekturen fører til at blodet fra tarmen hindres på sin avgiftingsvei gjennom leveren, og det må derfor finne alternative løp. Det vanligste alternativet er en ansamling av vener rundt nedre del av spiserøret (øsofagusvaricer). De utvidede venene under slimhinnen i spiserøret kan imidlertid sprekke. Følgen er livstruende blødninger.

Pasienten vil ofte få sterk rødme i håndflatene og små blodpunkter i huden (spider nævi). Ved alkoholrelatert skrumplever kan brystkjertlene hos menn bli forstørret, og testikkelvevet reduseres.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.