Illustrasjon av en frisk lever og en skrumplever

I Norge skyldes de fleste tilfeller av skrumplever alkoholmisbruk eller kronisk virushepatitt.

Skrumplever, også kalt levercirrhose, er endestadiet ved en rekke kroniske leversykdommer.

Faktaboks

Også kjent som
cirrhose, cirrhosis hepatica

Årsak

I Norge skyldes de fleste tilfeller av skrumplever alkoholmisbruk eller kronisk virushepatitt, men kronisk hepatitt av ukjent årsak og en rekke sjeldnere tilstander hvorav medfødte stoffskiftelidelser utgjør en del, kan også føre til skrumplever.

Sykdomsutvikling

Bindevev

Ved skrumplever er hele leverens normalarkitektur så vel som funksjon ødelagt etter en gradvis prosess. Store deler av levervevet er erstattet av faste bindevevsdrag, og gjenstående uregelmessige knuter av levervev har redusert funksjon. Leveren kjennes hard og knudrete.

Leversvikt

Det kan bli svikt i leverens produksjon av mange viktige stoffer, blant annet plasmaproteiner som albumin. Gradvis blir det under utvikling av skrumplever svikt i leverens biotransformasjon og produksjon av viktige stoffer som blant annet albumin og viktige vitaminer.

Portal hypertensjon

Den ombygde arkitekturen fører til at blodet fra tarmen møter økt motstand og må finne alternative løp. Vener rundt blant annet nedre del av spiserøret får derved et økt trykk på grunn av denne portale hypertensjonen, og åreknuter i spiserøret (øsofagusvaricer) oppstår. De utvidede venene under slimhinnen i spiserøret kan sprekke med livstruende blødninger som resultat.

Symptomer og tegn

Cirrhosepasienter vil ofte få sterk rødhet i håndflatene og små blodpunkter i huden (spider naevi). Ved alkoholrelatert skrumplever kan brystkjertlene hos menn bli forstørret, og testikkelvevet reduseres i volum og funksjon. Primær leverkreft i gjenstående leverparenkym er én komplikasjon av mange ved skrumplever. På den annen side kan opptil en femdel av pasientene gå lenge med sin sykdom udiagnostisert på grunn av få og beskjedne symptomer og tegn.

Behandling

Skrumplever er en irreversibel tilstand. Man kan imidlertid forsinke progresjonen mot leversvikt ved å angripe årsaken når det gjelder visse former for skrumplever.

Ved toksisk indusert skrumplever på grunn av for eksempel alkohol- eller medikamentbruk, er det av den største betydning å slutte med slik bruk. Ved skrumplever etter hepatitt B eller C vil antiviral behandling kunne ha effekt, og immunbehandling er også effektivt. Ved skrumplever som ledd i primær skleroserende kolangitt eller ved primær biliær cirrhose (cirrhose i galleveiene) utprøves behandling med gallesyrer (ursogallesyrer). Ved skrumplever i relasjon til autoimmun hepatitt gir immunsuppresjon (prednisonbehandling) god effekt. Ved skrumplever i forbindelse med stoffskiftesykdom som hemokromatose og Wilsons sykdom er diagnosen særlig viktig, fordi behandling effektivt kan rette seg inn mot henholdsvis jern- eller kobbermetabolismen.

Når ovennevnte tiltak ved skrumplever ikke er tilstrekkelig, er levertransplantasjon aktuelt. Ellers vil behandlingen av skrumpleverpasienter være symptomatisk rettet mot komplikasjoner som øsofagusvaricer (sklerosering for å stoppe eller forebygge blødning) og mot ascites (saltrestriksjon eller diuretika).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg