coccyx

Korsbenet.

Korsbenet (nederst) består av fem sammenvokste virvler. Leddflatene på siden (fiolett) danner en stor leddflate for leddet mellom tarmben og korsben. Gjennom åpningene i korsbenet trer ryggmargsnervene ut. Korsbenet inneholder imidlertid ingen ryggmarg; den opphører ved første lendevirvel. Korsbenet danner også ledd med tverrtaggene på nederste lendevirvel (øverst).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Coccyx er i anatomien brukt som karakteristikk på halebeinet (os coccygis), som kan sies å ligne det lett krummete nebbet til en gjøkunge. Halebeinet er festet til den nederste enden av korsbeinet (os sacrum), dels ved et lite bevegelig ledd (amfiartrose, articulatio sacrococcygea), dels ved stramt bindevev, og danner dermed en slags avslutning på ryggsøylen (columna vertebralis).

Faktaboks

Uttale
k'åkksyks
Etymologi
av gresk ‘gjøk’; benet kan sies å ligne det lett krummete nebbet til en gjøkunge
Også kjent som

halebenet

Beinet er sannsynligvis en rest etter en hale som har blitt tilbakedannet i løpet av millioner av år. Det består av fire til fem mer eller mindre sammenvokste virvelelementer som gradvis smelter sammen til én knokkel, som i høyere alder vokser fast til korsbeinet – hos mannen tidligere enn hos kvinnen. Halebeinet danner feste for sener og leddbånd i bekkenbunnen.

Området rundt spissen av halebeinet er meget ømfintlig på grunn av et flettverk av nerver (plexus coccygeus), og halebeinsmerter (coccycodyni) er derfor ikke uvanlige. De kan oppstå etter langvarig trykk mot beinet, ofte med utstråling til sete og lår, men kan også komme akutt i forbindelse med traume, for eksempel fall på baken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Ulf Hustad

Ulf Hustad. Naprapat på 38 året.
Savnet tiltak (behandling) i artikkelen. Har jobbet i lang tid med å reponere en fraoverbøyd coccygis etter fall eller annet med fullgod tilfriskning. Har også sett skrekkeksempel der denne ikke blir reponert, der pas nermest har fått et ødelagt liv. Hodepine og konstant ubehag ikring nakke og skallbase samt i området rundt coccygis bla. sitteproblemer. Har nylig avsluttet en behandling på en 12 årig jente som falt stygt på stygt i 4 års alder. Der er alltid en risiko at etter så mange år kan leddstummen "gro" fast, noe ikke var tilfellet her. Jentungen kjent en direkte avspenning etter første reponeringen og coccygis gikk tilbake til opprinnelig plass. Området rundt var smertsamt og lett betent så pasienten gikk til 6 behandlinger der det blei gjort tiltak med elektroterapi, massasje og pnf tøyning av setesmuskler. Idag kunne hun bekrefte klare sitte en hel skoledag uten å sitte på en pute eller en luftpute formet som en ring. For å kontrollere og evt reponere coccygis må man inn i endetarmsåpningen med langfinger (late hansker smurt med skånsom olje) og hente ned coccygis til riktig plass enligt en gjevn bue som anvist på div. oversiktsbilder.
Der er noen personer som ikke har bevegelige kedd, men en ubevegelig benstomme som halevirvel. Der kan elektroterapi massasje og pnf (proprioneuromuscularfacilatering) stretching fungere for å ta bort smerter og stoppe betennelse. Ønsket bare kommentere muligheten ved behandling 😋

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for kommentaren. Det høres ut som vi trenger en egen artikkel om halebenssmerter. Jeg skal bestille den. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

svarte Ulf Hustad

Flott å lese faginformasjon. Takk selv. 👍

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg