Halebeinet.

Korsbeinet (nederst) består av fem sammenvokste virvler. Leddflatene på siden (fiolett) danner en stor leddflate for leddet mellom tarmbein og korsbein. Korsbeinet danner også (fasett-)ledd med nederste lendevirvel (øverst).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Halebeinet er et nebbformet bein nederst på korsbeinet. Halebeinet er festet til korsbeinet med hyalin brusk og stramt bindevev. Det danner en slags avslutning på ryggsøylen. En del av muskelplaten i bekkenbunnen er festet til halebeinet.

Faktaboks

Også kjent som
os coccygis

Halebeinet er sannsynligvis en rest etter en hale som har blitt tilbakedannet i løpet av millioner av år. Det består av fire til fem mer eller mindre sammenvokste virvelelementer som gradvis smelter sammen til én knokkel, som i høyere alder vokser fast til korsbeinet – hos mannen tidligere enn hos kvinnen. Halebeinet danner feste for sener og leddbånd i bekkenbunnen.

Området rundt spissen av halebeinet er meget ømfintlig på grunn av et flettverk av nerver (plexus coccygeus), og halebeinsmerter (coccycodyni) er derfor ikke uvanlige. De kan oppstå etter langvarig trykk mot beinet, ofte med utstråling til sete og lår, men kan også komme akutt i forbindelse med traume, for eksempel fall på baken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg