Dagsenter/dagaktivitetssenter er et kommunalt tilbud som mottar pasienter og brukere til opphold om dagen, mens resten av døgnet tilbringes i hjemmet. Et dagsenter kan tilby forskjellige tjenester, men er særlig innrettet mot aktivisering, mestring og forebygging og er en del av kommunenes ansvar.

Tilbudene ved et dagsenter/dagaktivitetssenter varierer med brukernes behov, men det grunnleggende prinsippet er at tilbudene skal hjelpe brukerne til å fungere utenfor institusjon, samtidig som de avlaster familien i en del av døgnet. Kontakt med andre mennesker og opplæring i sosial atferd inngår som et ledd i virksomheten.

En viktig målgruppe for dagsentrene er demente. Styrking av demensomsorgen har vært et fokusområde for flere satsinger fra ulike regjeringer, blant annet beskrevet gjennom Demensplan 2015 og videreført i Demensplan 2020. Som en del av denne satsningen, ble det fra 1. januar 2020 lovpålagt at alle kommuner skal ha et dagaktivitetstilbud for personer med demens. En annen målgruppe for dagsentrene er personer med ulike former for funksjonshemminger.

Aktiviteten ved et dagsenter/dagaktivitetssenter skiller seg fra dagopphold ved institusjon som oftest innebærer behandling og stell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg