Defense mechanism test er en psykologisk test for å måle ubevisste perseptuelle forsvarsmekanismer. Testen er utviklet på grunnlag av psykodynamiske teorier. Et sentralt element i tolkningen av resultatene er at personer som skårer høyt på forsvarsmekanismer antas å ha en tendens til forvrengning av virkeligheten i pressede situasjoner. Testens validitet er omdiskutert, og det er usikkert om den faktisk måler psykologiske forsvarsmekansimer.

Faktaboks

Etymologi
engelsk ‘forsvarsmekanisme-test’

Gjennomføring av testen innebærer at personen i løpet av millisekunder får se et bilde på en dataskjerm eller i et takistoskop. Personen skal så tegne og beskrive bildet. Bildet er vanskelig å se ordentlig på grunn av den korte eksponeringstiden. Ved å registrere hvordan personen beskriver det han så, kan en danne seg en oppfatning av hvilke psykologiske mekanismer personen anvender.

Testen har fått en viss utbredelse ved uttak av personer til yrker hvor rask registrering og reaksjon ved farefulle situasjoner, er viktig (for eksempel flygere).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg