Dehydrogenaser er enzymer som overfører hydrogen mellom kjemiske forbindelser. Det stoffet som gir fra seg hydrogen, er substrat for dehydrogenasen og kalles også ofte hydrogendonator. Det andre stoffet, som mottar hydrogen, kalles hydrogenakseptor. Dehydrogenaser er som oftest spesifikke for en bestemt donator, og virker bare på dette stoffet eller på stoffer som er kjemisk meget nær beslektet med donatoren. Akseptoren er oftest nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD), nikotinamid-adenin-dinukleotid-fosfat (NADP+) eller flavin-adenin-dinukleotid (FAD). Disse forbindelsene er derfor koenzymer for dehydrogenaser.

Faktaboks

Uttale
dehydrogenˈaser
Etymologi
av de- og hydrogen,

Som eksempler kan nevnes at det i levende celler finnes spesifikke dehydrogenaser for melkesyre (laktatdehydrogenase), etanol (alkoholdehydrogenase), aminosyrer, ravsyre og en lang rekke andre biologisk viktige forbindelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg