Vaskemaskin

Vaskemidler er kjemikalier som brukes i klesvask. Til sammen er det fire elementer i klesvasken som bidrar til at klær blir rene: vann, temperatur, mekanisk bearbeiding og kjemikalier, som her omtales som vaskemidler. Av disse fire er vann det viktigste. Kjemikaliene er ofte detergenter.

Av .

Detergenter er stoffer som bringer fett og vann i nær kontakt med hverandre. Detergenter er mye brukt i vaskemidler og såpe.

Faktaboks

Uttale

detergˈent

Etymologi

engelsk, av latin ‘rense’

Detergenter er molekyler som har en hydrofil (vanntiltrekkende) og en hydrofob (vannavstøtende) ende. Et typisk eksempel er følgende: CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2–SO3 der den negativt ladede sulfonsyregruppen (–SO3) binder seg til vann, mens den lange hydrokarbonkjeden leirer seg inn i eventuelle fettdråper. Et annet eksempel er vanlig såpe, som for en stor del består av natriumsaltet av stearinsyre.

Bruk

Syntetiske detergenter har stor betydning innen moderne teknikk. Innen næringsmiddelindustrien brukes detergentlignende stoffer under navnet emulgatorer.

Gallesyrer er detergenter som produseres av leveren og hjelper til ved fordøyelsen.

Noen detergenter med positivt ladede hydrofile grupper har bakteriedrepende virkning og brukes til vasking av skrubbsår med mer.

Nedbrytning

Formelen som er vist ovenfor, er et eksempel på en syntetisk detergent der hydrokarbonkjeden lett kan brytes ned av mikroorganismer i vann. Andre detergenter med andre hydrokarbonkjeder brytes ikke så lett ned, slik at de samles opp i elver og innsjøer. Dette er mange steder et stort problem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg