Ditranol er et kunstig fremstilt stoff som tidligere ble brukt i behandling av psoriasis. Stoffet ble fremstilt første gang i Tyskland i 1916.

Faktaboks

Uttale
ditranˈol
Også kjent som

anthralin

Ditranol erstattet det plantebaserte middelet goapulver. Dette utvinnes fra treet Andira araroba. Treet finnes i Bahia i Brasil, men ble i 1852 innført i den portugisiske kolonien Goa i nåværende India.

Goapulver inneholder stoffet chrysarobin, som blant annet hemmer celledeling (mitose). Det ble derfor tidligere mye brukt ved behandling av hudsykdommen psoriasis, der en del av sykdomsutviklingen er økt celledeling.

Psoriasisbehandling

Ditranol var et viktig middel i lokalbehandling av psoriasis helt frem til 1970-tallet. Behandlingen bestod i å smøre rammede hudområder med økende konsentrasjoner av ditranol. Huden ble etter hvert avglattet og normalisert, men behandlingen tok lang tid, ofte opp til seks uker og var krevende for pasienten. I tillegg var det et problem at behandlingen kunne irritere huden og at både hud og klær ble misfarget.

Ditranolbehandling er nå erstattet av mer effektive og mer brukervennlige alternativer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg