elektroretinografi

Elektroretinografi.

Elektroretinografi. Normalt elektroretinogram med angivelse av de 4 partiene av kurven (a-, b-, c- og d-bølgen). Hvert av disse partiene skyldes aktivitet av bestemte cellelag i netthinnen når netthinnen utsettes for belysning, som på illustrasjonen er avmerket med gult.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Elektroretinografi er en metode for å registrere spenningsvariasjonene i øyet når netthinnen utsettes for lyspåvirkning av kjent styrke. Man anvender en sølvelektrode som innsmeltes i en kontaktlinse som plasseres på hornhinnen, og en 0-elektrode som anbringes på huden i øyets nærhet.

Faktaboks

Uttale
elˈektroretinografˈi
Etymologi
av gresk elektron, ‘rav’, retina, ‘netthinne’, og grafein, ‘skrive’
Også kjent som
ERG

De elektriske svingningene som finner sted i øyet når netthinnen utsettes for et lysblink av en bestemt styrke, blir registrert og nedtegnet i form av en kurve, et elektroretinogram. Denne kurven har i normale øyne en karakteristisk form, og man betegner de enkelte partiene av kurven som henholdsvis a-bølgen, b-bølgen, c-bølgen og d-bølgen. Disse delene svarer til aktiviteten i bestemte cellelag i netthinnen og påvirkes på karakteristisk måte ved netthinnelidelser.

Elektroretinografi har spilt en stor rolle i utforskningen av netthinnens funksjon og anvendes som diagnostisk hjelpemiddel ved bestemte netthinnelidelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg