Elektroretinografi.

Elektroretinografi. Normalt elektroretinogram med angivelse av de 4 partiene av kurven (a-, b-, c- og d-bølgen). Hvert av disse partiene skyldes aktivitet av bestemte cellelag i netthinnen når netthinnen utsettes for belysning, som på illustrasjonen er avmerket med gult.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Elektroretinografi er en metode for å registrere spenningsvariasjonene i øyet når netthinnen utsettes for lyspåvirkning av kjent styrke. Man anvender en sølvelektrode som innsmeltes i en kontaktlinse som plasseres på hornhinnen, og en 0-elektrode som anbringes på huden i øyets nærhet.

Faktaboks

Uttale
elˈektroretinografˈi
Etymologi
av gresk elektron, ‘rav’, retina, ‘netthinne’, og grafein, ‘skrive’
Også kjent som
ERG

De elektriske svingningene som finner sted i øyet når netthinnen utsettes for et lysblink av en bestemt styrke, blir registrert og nedtegnet i form av en kurve, et elektroretinogram. Denne kurven har i normale øyne en karakteristisk form, og man betegner de enkelte partiene av kurven som henholdsvis a-bølgen, b-bølgen, c-bølgen og d-bølgen. Disse delene svarer til aktiviteten i bestemte cellelag i netthinnen og påvirkes på karakteristisk måte ved netthinnelidelser.

Elektroretinografi har spilt en stor rolle i utforskningen av netthinnens funksjon og anvendes som diagnostisk hjelpemiddel ved bestemte netthinnelidelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg