Bildet viser en medfødt epulis på kjevekammen hos nyfødt.

Epulis er betegnelsen på en hvilken som helst klump (tumor) som ligger på tannkjøttet (gingiva) eller kjevekammens slimhinne. Ordet betyr bokstavelig talt «utvekst på gingiva», og beskriver kun klumpens plassering og sier ikke noe mer om årsaken.

Faktaboks

Uttale
epˈulis
Etymologi
av gresk epi-, ‘over’, og ‘gom’

En rekke klumper i tannkjøttet er beskrevet hvor den vanligste er Epulis fissuratum, en klump forårsaket av traume/skade/kronisk irritasjon fra for eksempel en dårlig tilpasset protese. Graviditets epulis er det samme som pyogent granulom, og er en vaskulær klump som opptrer hos gravide kvinner i tredje trimester. Den skyldes oftest en kombinasjon av utilstrekkelig munnhygiene og kronisk irritasjon. Den opptrer ofte sammen med graviditetsgingivitt. Sjeldnere tilfeller inneholder kjempeceller eller andre spesielle celler. Selve typen epulis kan bekreftes ved histologisk undersøkelse av en biopsi (vevsprøve).

Behandling er å fjerne irritasjonen og vente på at epulis dermed blir borte. Forsvinner den ikke av seg selv kan den fjernes kirurgisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg