Tannstein.

Tannstein. Skjematisk fremstilling av tannsteinsdannelse og de følger det kan få for tannens omgivelser.

Av /KF-arkiv ※.
Kvite klumpar og belegg øvst opp mot tannkjøtet

Plakk er eit belegg på tennene. Pilane peiker her på to områder med plakk.

Tannstein er avleiring av uoppløselige salter på tennene. Tannstein klassifiseres som enten supragingival eller subgingival avhengig av hvor på tannen avleiringen er. Den førstnevnte sitter på tennene over tannkjøttet (gingiva) og er synlig i munnen. Den siste typen sitter på rotoverflaten i tannkjøttlommen. Navnene på de to typene kommer av gingiva, som betyr tannkjøtt, og supra-, som betyr over, eller sub-, som betyr under.

Årsaker

Supragingival

Supragingival tannstein dannes i ulik grad hos forskjellige mennesker. I stor grad skyldes denne typen tannstein at spyttet er overmettet på mineraler og en får utfelling av disse på tennene. Supragingival tannstein dannes spesielt på tannflater nær utførselsgangene til store spyttkjertler som for eksempel på innsiden av underkjevens fronttenner, det vil si fortennene og hjørnetennene.

Subgingival

Subgingival tannstein skyldes forkalkning av belegg som ligger under tannkjøttkanten. Slik tannstein bidrar spesielt til å vedlikeholde betennelsesprosesser i tannkjøttet, for eksempel marginal periodontitt.

Behandling

Effektiv og regelmessig tannrengjøring vil redusere mengden tannstein som dannes. Dersom tannkjøttet er friskt og plakk fjernes regelmessig, vil en unngå å få subgingival tannstein. Tannstein bør fjernes regelmessig av tannlege eller tannpleier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg