Farskapssaker er tvist om hvem som er biologisk far til et barn. I Norge tilsvarer antallet farskapssaker cirka to prosent av antallet fødsler.

De fleste saker oppstår i forbindelse med melding om fødsel. Denne meldingen skal blant annet tjene som grunnlag for etablering av juridisk farskap. Slike saker administreres av det offentlige, og i første omgang av fylkestrygdekontorene med bistand fra de lokale trygdekontorene. Partene kan nekte å vedta forelegg fra fylkestrygdekontoret, og i slike tilfeller blir saken sendt over til domstolsbehandling. Også på et senere tidspunkt kan det reises tvil om farskap, og tidligere etablert farskap kan omstøtes ved domstolsavgjørelse. Alle involverte parter kan når som helst reise sak ved domstolene for å få fastsatt eller omstøtt tidligere fastsatt farskap.

Fastsettelse av farskap skjer etter bestemmelsene i barneloven, og baseres i all hovedsak på en rettsgenetisk undersøkelse av biologiske prøver (blodprøve eller munnslimhinneprøve) fra mor, barn og mulig far (farskapsundersøkelse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg