Farskapssaker, tvist om hvem som er biologisk far til et barn. I Norge tilsvarer antallet farskapssaker erfaringsmessig ca. 2 % av antallet fødsler.

De fleste saker oppstår i forbindelse med melding om fødsel. Denne meldingen skal bl.a. tjene som grunnlag for etablering av juridisk farskap. Slike saker administreres av det offentlige, og i første omgang av fylkestrygdekontorene med bistand fra de lokale trygdekontorene. Partene kan nekte å vedta forelegg fra fylkestrygdekontoret, og i slike tilfeller blir saken sendt over til domstolsbehandling. Også på et senere tidspunkt kan det reises tvil om farskap, og tidligere etablert farskap kan omstøtes ved domstolsavgjørelse. Alle involverte parter kan når som helst reise sak ved domstolene for å få fastsatt eller omstøtt tidligere fastsatt farskap.

Fastsettelse av farskap skjer etter bestemmelsene i barneloven, og baseres i all hovedsak på en rettsgenetisk undersøkelse av biologiske prøver (blodprøve eller munnslimhinneprøve) fra mor, barn og mulig far (farskapsundersøkelse).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.