La Comtesse au fouet
Fotfetisjisme illustrert av den franske illustratøren Martin van Maële, som særlig var kjent for erotiske tegninger.
La Comtesse au fouet
Av .

Fetisj er en gjenstand som virker seksuelt opphissende på en person. En fetisj kan også være en kroppsdel som vanligvis ikke oppfattes som seksuell, som for eksempel føtter eller navlen. Å ha en fetisj kalles fetisjisme.

Fetisjisme er et seksuelt tenningsmønster. Fetisjen kan være en integrert del av personens sexliv. For noen blir det umulig å ha sex uten fetisjen til stede.

Ordet fetisj kommer fra antropologi og religionsvitenskap, hvor det brukes om gjenstander som tillegges overnaturlige krefter og dyrkes religiøst.

Ulike fetisjer 

Gjenstander 

Flere av de vanlige seksuelle fetisjene er knyttet til materialer, uniformer og klesplagg som lakk og lærplagg, silke, pels og regntøy. Noen har ulike skotøy som fetisj, som for eksempel gummistøvler eller høyhælte støvletter. I prinsippet kan hva som helst utvikle seg til en fetisj. Den seksuelle tilfredstillelsen oppnås enten ved å se fetisjen, fantasere om den, ha fysisk kontakt med den eller at en partner er kledd i den/det. Eksempel på mer spesielle fetisjer er bleier, blod eller mumifisering.

Kroppsdeler 

Den vanligste kroppsdelen som får en fetisjistisk betydning er føttene. De som tiltrekkes av kvinner, vil gjerne ha fetisj på kvinneføtter, mens de som tiltrekkes av menn, har det tilsvarende på manneføtter. Hår, ulike kroppsbehåringer, hender og navlen er andre eksempler på kroppsdeler som blir fetisjer.

Det kan være glidende overganger mellom hva som regnes som en fetisj og ikke. Bryster hos kvinner er et erotisk objekt for svært mange og blir derfor ikke regnet som en fetisj. Men om en person har en sterk seksuell tenning på kun for eksempel svært store bryster, og bare oppnår seksuell opphisselse og tilfredstillelse når disse er til stede, kan det beskrives som en fetisj.

Årsaker og konsekvenser 

Det er ikke påvist med sikkerhet hvordan fetisjisme utvikles, men mye tyder på at det skjer i løpet av tenårene. Tenningsmønstre kan også etableres tidligere, og i prinsippet gjennom hele livet. Hva som blir vanlige fetisjer endrer seg i ulike kulturer og tidsperioder.

Problematiske fetisjer

Fetisjisme kan bli problematisk. Veldig spesielle fetisjer kan føre til at sex med en partner blir vanskelig, eller fetisjen kan bli så altoppslukende at den hindrer annen utfoldelse. Dårlig forvaltning av fetisjisme kan medføre handlinger som overskrider andres seksuelle grenser. En psykolog med sexologisk kompetanse eller en spesialist i sexologisk rådgivning kan bistå personer med problematiske fetisjer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Victor Erheim

Oi! Denne var ikke mye oppdatert. De behavioristiske og psykoanalytiske holdningene har blitt tilbakevist og det å ikke ha med friskmeldingen fra ICD-10 er en svakhet i teksten. Den har også vinklinger som er med på å sykeliggjøre fetisjister.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg