seksuell tenning

Artikkelstart

Det finnes tallrike veier til seksuell tenning og kåtskap. Mange har vært registrert i tidligere tider, men er blitt borte, og mange nye har kommet til. Seksuell tenning kan oppstå i samvær med en annen person eller andre personer. Det kan være personer er har et kjærlighetsforhold til, personer en bare tenner på eller begge deler.

Tenningen kan være knyttet til spesielle handlinger, til at en stimuleres på spesielt følsomme områder (erogene soner) eller på spesielt erotiske måter (elskovskunst).

Handlinger kan være knyttet til mer eller mindre fastlagte ritualer, slik de kan utvikles i et parforhold eller i en gruppe. Noen grupper, så som de som liker sado-masokisme (SM), har lange tradisjoner når det gjelder ritualer og symboler.

Noen mennesker tenner først og fremst på det de ser, andre på det de hører, mens noen tenner på lukter, andre på berøring og noen på bevegelse.

Når det gjelder objekter, kan det meste utvikles til å bli fetisjer, det vil si at objektet (gjenstanden) får en sterk erotisk virkning. Det kan være lakk og/eller lær, silke, blonder, skinnbukser, spesielle kroppsdeler som bakender, ankler, føtter eller overarmer.

Noen mennesker tenner på dem som sitter i rullestol, andre på dem som er overvektige. Noen blir kåte av å grise med mat og matliknende ting, noen blir kåte av å bli våte.

Det ser ut til at seksuelle tenningsmønstre faktisk utvikles tilfeldig, omtrent som vi lærer språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg