Seksuell tenning er kåthet, det å føle seg opphisset og ha lyst på sex. Det finnes tallrike veier til seksuell tenning og kåthet. Det en person blir seksuelt opphisset av kalles personens seksuelle tenningsmønster.

Seksuell tenning kan oppstå i samvær med en annen person eller andre personer.

Noen mennesker tenner først og fremst på det de ser, andre på det de hører, mens noen tenner på lukter, andre på berøring og noen på bevegelse.

Tenningen kan være knyttet til spesielle handlinger, til at en stimuleres på spesielt følsomme områder (erogene soner) eller på spesielt erotiske måter. Handlinger kan være knyttet til mer eller mindre fastlagte ritualer, slik de kan utvikles i et parforhold eller i en gruppe.

For noen er maktutveksling eller smerte sentralt for seksuell tenning (BDSM).

Noen blir seksuelt tent av objekter. Det vil si at objektet (gjenstanden) får en sterk erotisk virkning. Dette kalles fetisjer. Det meste kan utvikles til å bli fetisjer. Vanlige fetisjer er materialer som lakk og lær. En fetisj kan også være en kroppsdel som vanligvis ikke oppfattes som seksuell, som for eksempel føtter eller navlen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg