Demonstrasjon av hodeskaller
Franz Joseph Gall demonstrerer hodeskaller av mennesker fra forskjellige samfunnslag for en forsamling med «eksperter». Satirisk radering av Thomas Rowlandson (1808).
Demonstrasjon av hodeskaller
Av .

Frenologi er en uvitenskapelig og avvist lære som går ut på at menneskers evner og karakteregenskaper er knyttet til bestemte områder av hjernens overflate, og at disse områdenes grad av utvikling kan avleses av hodeskallens ytre form. Ut fra denne læren skulle det være mulig å bedømme et menneskes evner og karakteregenskaper på grunnlag av en ytre undersøkelse av hodet. Læren ble fremsatt av den tyske legen Franz Joseph Gall (1758–1828).

Faktaboks

Uttale
frenologˈi
Etymologi
av gresk fren, ‘sinn’
Også kjent som

organologi

Frenologien bygde på tre forutsetninger, som alle har vist seg å være uriktige. For det første måtte de forskjellige «sjelsevner» være plassert på forskjellige avgrensede steder i hjernen. Frenologene mente også at styrkegraden eller intensiteten av de personlige egenskapene kom an på størrelsen av det aktuelle hjerneområdet. Hodeskallens form, og særlig uregelmessighetene ved den, gav et bilde av de forskjellige hjernepartienes størrelse og utviklingsgrad.

Disse synspunktene førte i løpet av 1800-tallet til mange forgjeves forsøk på å bestemme individers personlige egenskaper ut fra deres skalleform. Frenologien er uvitenskapelig og ikke lenger i bruk, men fikk likevel en viss betydning for tidlige synspunkter på funksjonell lokalisasjon i hjernen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg