På 1900-tallet har spesielt den tyske psykiateren Ernst Kretschmer (1888–1964) med sitt arbeid Körperbau und Charakter (1921) foreslått en gruppeinndeling som har dannet skole. Han definerte begrepet konstitusjon som «summen av alle de individuelle egenskaper som skyldes arv». Med grunnleggelsen av Gesellschaft für Konstitutionsforschung i Tübingen (1948) bidrog han til en mer seriøs vinkling på typelæreproblematikken, som ikke minst under andre verdenskrig hadde avsporet fullstendig.
Kretschmer delte mennesketypene inn i tre grupper:
- den høye, slanke og langlemmede leptosome eller asteniske kroppstypen, innadvendt i omgang med andre mennesker, med tendens til unødig bekymring (nevrotisisme), og med anlegg for schizofreni og tendens til tidlig aldring.
- den kortvokste, tykkfalne, utadvendte, pykniske kroppstypen med sparsom behåring og anlegg for manisk-depressiv sinnslidelse, vanligvis med en forholdsvis høy levealder.
- den muskelsterke, atletiske kroppstypen, med mer indifferente forhold til de forskjellige psykiske forstyrrelsene, men med større tilbøyelighet til kriminalitet. Kroppstyper som faller utenfor disse tre hovedgruppene, såkalte dysplastiske typer, skulle også i noen grad ha anlegg for schizofreni.
Den amerikanske psykologen William Herbert Sheldon (1898–1977) utviklet typelæren videre. I et omfattende antropometrisk system er tre grupper satt opp i forhold til deres kroppslige forhold:
- endomorfe, «magemennesker», med spesiell utvikling av fett og innvoller.
- mesomorfe, «muskelmennesker» med kraftig utvikling av muskulatur og skjelett.
- ektomorfe, «hjernemennesker», med utvikling av hjerne og nervesystem som viktigste kjennetegn.
Til hver av disse skulle det høre et tilbøyelighetsmønster, henholdsvis viscerotoni (sans for god mat og bekvemmelighet), somatotoni (lyst til fysisk aktivitet, utholdenhet) og cerebrotoni (sosial tilbakeholdenhet, åndelige interesser).
Også den tysk-britiske psykologen Hans Jürgen Eysenck (1916–97) har laget et typesystem hvor personligheten blir karakterisert etter graden av utadvendthet og innadvendthet (ekstroversjon/introversjon) og emosjonell stabilitet. Han mener at disse forskjellene beror på anleggsbetingede ulikheter i evnen til læring, og at den atletiske kroppstypen er mindre læringsdisponert og også viser større tendens til personlighetsavvik og psykopatiske trekk.
Av andre personlighetsforskere kan nevnes Carl Gustav Jung (1875–1961), Hermann Rorschach (1884–1922), Per Henrik Sjöbring (1899–1956) og Sigmund Freud (1856–1939). Mens den tidligere typelæren baserte seg på ytre kjennetegn ved kroppen, har den moderne personlighetsforskningen nyansert bildet i betydelig grad. Da de fleste typelærer har vist seg å være basert på sviktende forutsetninger, spiller de en relativt liten rolle i moderne psykologi.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.