Kromosomer.

Kromosomer. Skjematisk fremstilling av et kromosom, (kromosom nr. 1) med to kromatider slik det fremkommer i metafasen, og betegnelser som kan beskrive et gens lokalisasjon på kromosomet. Pilen peker på et gen lokalisert til 1q2.4. Båndstrukturen til et metafasekromosom kan sees i lysmikroskop etter farging med f.eks. Giemsa (G-bånd-farging).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Genetisk kart er oversikter over hvor ulike gener befinner seg på kromosomene. Kromosomer er stavformet og bygget opp av DNA. Gener og andre genetiske markører ligger på rad og rekke på DNA-tråden, og alle har sin bestemte plass langs kromosomet, kalt locus. Et genetisk kart, eller kromosomkart, viser både hvor de ligger i forhold til hverandre på kromosomene og avstanden mellom dem.

Faktaboks

Uttale
genˈetisk kart

Genetiske kart kalles også koblingskart (engelsk linkage maps) fordi jo nærmere hverandre på kromosomet to genvarianter (alleler) eller genetiske markører ligger, jo større er sjansen for at de arves sammen.

Ved å studere hvordan egenskaper arves, kan man kartlegge rekkefølgen av gener og genetiske markører langs kromosomene.

Genetisk kartlegging

For å kartlegge rekkefølgen av genetiske markører langs kromosomene, må man studere hvordan de arves. Det kan enten med krysningsforsøk, for eksempel med bananfluer, studere familiehistorie (stamtavler) og med DNA-sekvensering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg