Hodelus, smittsom parasitt som lever i hodehåret hos mennesket og suger blod fra hodebunnen. Hodelusen er grå eller lys brun og måler 2–3 mm. Hodelus er vanlig, særlig hos barn, hvor den kan spre seg epidemisk i skoler og barnehager. En lus som ikke befinner seg i hodebunnen, vil bare overleve i ca. 1 døgn. Mange tror at hodelus er knyttet til urenslighet. Det er en misforståelse. Hodelus trives godt i nyvasket hår. Lus smitter ved kontakt hår mot hår, og ved bytte og lån av kammer eller hodeplagg.

Symptomene er ofte beskjedne. Det kan være kløe i og irritasjon av hodebunnen.

Diagnosen stilles ved påvisning av egg (vanligvis klekkede) på hårene. Det kan i mange tilfeller være vanskelig å påvise lusene, som er gjemt i hodebunnen. I halvparten av tilfellene finner en færre enn ti lus. Eggene er det derimot ofte mange av, og de er lettere å se. Lusekam og forstørrelsesglass er nyttige hjelpemidler i jakten på hodelus og egg. Eggene legges nær hodebunnen og limes på hårstråene. De klekkes etter ca. en uke. Håret vokser ca. 1 cm i måneden. Avstanden langs hårene fra hodebunnen og opp til eggene gir derfor informasjon om når eggene er lagt.

Behandlingen er bruk av lusedrepende midler i sjampo eller liniment. Mest brukt er malation, permetrin og pyretrumpreparater; de to siste hører til gruppen «pyretroider». Lusemidlene virker som nervegift for insektene, men er ufarlige for mennesker ved normal bruk. Ingen av midlene dreper eggene med 100 % sikkerhet, og behandlingen må derfor gjentas etter 8–14 dager, når eventuelle overlevende egg er klekket.

Det synes å ha oppstått lusestammer som er resistente for pyretroider. Malation brukes derfor som første valg. Det er viktig at alle aktuelle smittede personer får behandling, da hodelusen ellers kan vende tilbake. Alle personer som vedkommende har hatt så nær kontakt med at smitte fra hår til hår har kunnet skje, bør derfor undersøkes. Hodelus overfører ikke andre sykdommer, slik som kleslus under enkelte omstendigheter kan gjøre.

Se også lus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.