Hypofysehormoner, hormoner som produseres i hypofysen. I hypofysens forlapp produseres ACTH (adrenokortikotropt hormon), TSH (thyreoideastimulerende hormon), FSH og LH (follikkelstimulerende hormon og luteiniserende hormon, som regulerer ovarier og testikler), GH (veksthormon) og prolaktin (som regulerer brystkjertler). ADH (antidiuretisk hormon) og oxytocin (som regulerer kontraksjonen av uterus i forbindelse med fødsel) produseres i hypothalamus, men skilles ut fra hypofysebaklappen.

Hypofysehormonene regulerer aktiviteten til andre hormonproduserende kjertler (binyrer, gonader og thyreoidea), og kalles derfor «overordnede hormoner».

Hypofysehormonene reguleres av hormoner som produseres i hypothalamus, en del av hjernen som grenser mot hypofysen. Her produseres hormoner som spesifikt øker produksjon og frisetting av de ulike hypofysehormonene. Hypofysen kan derfor betraktes som en «reléstasjon» som forbinder sentralnervesystemet (hjernen) med kroppens perifere hormonsystemer. Hjernen har således en overordnet kontroll av kroppens hormoner. Se også hypofysen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.