Klokketest
Klokketesten brukes blant annet i diagnostikk av demens. Den som testes får et ark med en sirkel og skal tegne på tallene 1–12 samt visere som står på et bestemt klokkeslett.
Klokketest
Av /Shutterstock.

Klokketest er en mye brukt ikke-verbal screeningtest for å påvise svekkelse av hjernens funksjoner, for eksempel ved hjerneskader eller demens.

Testen går ut på at personen får seg forelagt en sirkel og får i oppgave å tegne inn tall slik disse finnes på en urskive. Dessuten skal personen tegne inn store- og lilleviser slik at disse for eksempel viser klokkeslettet 10 minutter over 2. Oppgaven er enkel å gjennomføre for en frisk person, men den krever imidlertid såpass mange intakte hjernefunksjoner at den har vist seg som en enkel og effektiv test for å påvise mulig svekkelse av kognitive funksjoner.

Klokketesten setter krav til planlegging, visuo-spatiale ferdigheter, sekvensiering av tall, hukommelse, og håndmotorikk. Klokketesten finnes i mange versjoner og det er flere måter å skåre testresultatene på. Det foreligger forskjellige normdata for de ulike utgavene av testen. Testen kan benyttes på personer uten ekspressivt språk og den anses også å være egnet til å benytte på tvers av kulturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg