Kodontabell

Til venstre i tabellen står første bokstav i tripletten vi kaller kodon. Øverst finner man andre bokstav, og til høyre er tredje bokstav i kodonet. Aminosyrene står her med trebokstavforkortelse.

Kodon er et element i den genetiske koden. Kodonet består av en sekvens på tre baser («basetriplett») langs en mRNA-tråd. Om tre baser langs en DNA-tråd brukes oftest triplett.

Faktaboks

Uttale
kodˈon
Også kjent som
codon

Ett kodon er «kodeord» for en bestemt aminosyre som brukes i proteinsyntesen. Rekkefølgen av kodoner bestemmer rekkefølgen av aminosyrene i det proteinet som genet koder for.

Det finnes 64 kodoner, siden det finnes fire baser som kan opptre på tre plasser (43). Tre av disse (UGA, UAA, UAG) koder for stopp i forlengelsen av aminosyrekjedene som bygger opp proteiner (stopp-kodon). Hver av de 61 resterende koder for én av de 20 aminosyrene. Dette innebærer at det for noen aminosyrer finnes flere enn ett kodon, og dermed at flere kodoner kan kode for samme aminosyre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg