mRNA

Proteinsyntesen starter i cellekjernen, hvor genet (oppskriften på proteinet) kopieres fra DNA til mRNA (budbringer-RNA). Den ferdige mRNA-tråden går fra cellekjernen og ut i cellens cytoplasma. mRNA-tråden fester seg til et ribosom. Her kjedes aminosyrer sammen til et protein. Rekkefølgen av aminosyrer bestemmes av oppskriften i mRNA. Det er tRNA (transfer-RNA) som henter aminosyrer til ribosomet. Hver bit med tRNA gjenkjenner en bestemt triplett på mRNA og binder seg til den aminosyren som hører til denne tripletten. Dermed festes aminosyrene på riktig sted langs kjeden.

Proteinsyntesen
Av /NTB scanpix.

mRNA er en kopi av en DNA-tråd som dannes ved avlesning (transkripsjon) av gener som koder for proteiner. mRNA er et enkelttrådet RNA-molekyl.

Faktaboks

etymologi:

forkortelse for engelsk messenger ribonucleic acid, 'budbringer-ribonukleinsyre'

også kjent som:

budbringer-RNA

Siden DNA ligger inne i cellekjernen og proteinsyntesen foregår utenfor kjernen, må det lages kopier av genene som koder for de proteinene som cellen ønsker å lage. mRNA er enkelttrådet og dannes ved å hekte sammen ribonukleotider med en baserekkefølge svarende til baserekkefølgen i den ene av de to trådene i DNA-dobbeltspiralen. Rekkefølgen bestemmes ved baseparring mellom basene i DNA og RNA-tråden som dannes. Den tråden i DNAet som brukes som «støpeform» kalles antisense-DNA-tråd. Den andre DNA-tråden vil ha en baserekkefølge som blir identisk med mRNA og kalles derfor sense-DNA.

I eukaryote celler (som menneskeceller) må mRNA-molekylene først bearbeides før de brukes til proteinsyntese. Slik bearbeiding skjer ikke i prokaryote celler (som bakterier). Det henger sammen med at eukaryote celler har kjerne, det vil si at DNA og mRNA-syntese er fysisk atskilt fra ribosomene og proteinsyntese ved hjelp av et kjernehylster, mens bakteriene ikke har kjerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg