mRNA

mRNA er en kopi av en DNA-tråd som dannes ved avlesning (transkripsjon) av gener som koder for proteiner. mRNA er et enkelttrådet RNA-molekyl.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk messenger ribonucleic acid, 'budbringer-ribonukleinsyre'

Også kjent som

budbringer-RNA

Siden DNA ligger inne i cellekjernen og proteinsyntesen foregår utenfor kjernen, må det lages kopier av genene som koder for de proteinene som cellen ønsker å lage. mRNA er enkelttrådet og dannes ved å hekte sammen ribonukleotider med en baserekkefølge svarende til baserekkefølgen i den ene av de to trådene i DNA-dobbeltspiralen. Rekkefølgen bestemmes ved baseparring mellom basene i DNA og RNA-tråden som dannes. Den tråden i DNAet som brukes som «støpeform» kalles antisense-DNA-tråd. Den andre DNA-tråden vil ha en baserekkefølge som blir identisk med mRNA og kalles derfor sense-DNA.

I eukaryote celler (som menneskeceller) må mRNA-molekylene først bearbeides før de brukes til proteinsyntese. Slik bearbeiding skjer ikke i prokaryote celler (som bakterier). Det henger sammen med at eukaryote celler har kjerne, det vil si at DNA og mRNA-syntese er fysisk atskilt fra ribosomene og proteinsyntese ved hjelp av et kjernehylster, mens bakteriene ikke har kjerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg