Konjugering hos bakterier
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Bakterier

Skisse over strukturene i en bakterie under deling.

Bakterier
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konjugasjon er en form for kjønnet formering hos bakterier og andre éncellede organismer.

Faktaboks

Etymologi
av latin conjugatio, ‘sammenbinding’

Konjugasjon hos bakterier er avhengig av kontakt mellom en donorbakterie og en mottakerbakterie. Dessuten må donorcellen inneholde et spesielt plasmid, F-plasmidet (F=fertility). Bakterier som inneholder F-plasmidet kalles F+-celler.

F-plasmidet i E. coli er godt undersøkt. Det kan eksistere som et plasmid i cellen, eller som en del av bakteriekromosomet. F-plasmidet inneholder gener for egen formering samt gener som koder for faktorer som er nødvendige for å integrere plasmidet i vertens kromosom Det inneholder også gener for sex-pili som dannes på overflaten av donorcellen og som sørger for at den kan ha nærkontakt med en mottakercelle.

F+-bakterien kan overføre plasmidet til en mottakercelle som da blir til en F+-bakterie. Overføringen skjer gjennom en konjugasjonsbro samtidig som F-plasmidet formerer seg selv slik at donoren fortsatt har et F-plasmid. Dette er det nærmeste en kan komme til kjønnet formering hos bakterier

F-plasmidet kan også integreres i bakteriekromosomet og kalles da F-faktor mens den tilsvarende bakterien kalles Hfr-bakterie (High frequency of recombination). Også i denne tilstanden kan konjugasjon finne sted. Da starter overføringen ved at det blir et brudd midt i F-faktoren som så går over i mottakercellen gjennom en konjugeringsbro. F-faktoren overfører ikke bare seg selv til mottakerbakterien, men tar også med seg bakteriekromosomet. På den måten kommer gener fra donorbakterien over i mottakerbakterien og kan eventuelt bli utvekslet med gener på kromosomet i mottakeren. Hvis overføringen ikke blir avbrutt, tar det 100 minutter å overføre hele F-faktoren og kromosomet fra en celle til en annen.

Da konjugasjon ble oppdaget i E. coli omkring 1950, førte det til at det ble mulig å kartlegge genene på kromosomet gjennom forsøk der konjugasjonen ble avbrutt på bestemte tidspunkter (interrupted mating experiments). Samtidig ble det klart at bakteriekromosomet måtte være sirkulært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg