konjugasjon - mikrobiologi

Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Skisse over strukturene i en bakterie under deling.

Bakterier
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Konjugasjon er en form for kjønnet formering hos bakterier og andre éncellede organismer.

Faktaboks

etymologi:
av latin conjugatio, ‘sammenbinding’

Konjugasjon hos bakterier er avhengig av kontakt mellom en donorbakterie og en mottakerbakterie. Dessuten må donorcellen inneholde et spesielt plasmid, F-plasmidet (F=fertility). Bakterier som inneholder F-plasmidet kalles F+-celler.

F-plasmidet i E. coli er godt undersøkt. Det kan eksistere som et plasmid i cellen, eller som en del av bakteriekromosomet. F-plasmidet inneholder gener for egen formering samt gener som koder for faktorer som er nødvendige for å integrere plasmidet i vertens kromosom Det inneholder også gener for sex-pili som dannes på overflaten av donorcellen og som sørger for at den kan ha nærkontakt med en mottakercelle.

F+-bakterien kan overføre plasmidet til en mottakercelle som da blir til en F+-bakterie. Overføringen skjer gjennom en konjugasjonsbro samtidig som F-plasmidet formerer seg selv slik at donoren fortsatt har et F-plasmid. Dette er det nærmeste en kan komme til kjønnet formering hos bakterier

F-plasmidet kan også integreres i bakteriekromosomet og kalles da F-faktor mens den tilsvarende bakterien kalles Hfr-bakterie (High frequency of recombination). Også i denne tilstanden kan konjugasjon finne sted. Da starter overføringen ved at det blir et brudd midt i F-faktoren som så går over i mottakercellen gjennom en konjugeringsbro. F-faktoren overfører ikke bare seg selv til mottakerbakterien, men tar også med seg bakteriekromosomet. På den måten kommer gener fra donorbakterien over i mottakerbakterien og kan eventuelt bli utvekslet med gener på kromosomet i mottakeren. Hvis overføringen ikke blir avbrutt, tar det 100 minutter å overføre hele F-faktoren og kromosomet fra en celle til en annen.

Da konjugasjon ble oppdaget i E. coli omkring 1950, førte det til at det ble mulig å kartlegge genene på kromosomet gjennom forsøk der konjugasjonen ble avbrutt på bestemte tidspunkter (interrupted mating experiments). Samtidig ble det klart at bakteriekromosomet måtte være sirkulært.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg