Laksantia, lakserende midler, avføringsmidler, midler som påskynder tømming av tarmen. Laksantia brukes ved forstoppelse og for tømming av tarmen før røntgen- eller andre undersøkelser samt før operasjoner.

Det finnes mange ulike lakserende midler. De fleste er romoppfyllende (eng. bulk laxatives). Romoppfyllende midler er stoffer som ikke absorberes og som trekker til seg væske slik at tarminnholdet blir mykt og voluminøst. Når tarmen utvides, stimuleres strekk-reseptorer i tarmveggen, og dette utløser økt peristaltikk (rytmisk sammentrekking av tarmveggen) som påskynder passasjen av tarminnholdet. De mest brukte romoppfyllende laksantia er kostfiberpreparater og preparater fra lin- og loppefrø. Også salter som ikke absorberes (engelsk salt, dvs. magnesiumsulfat, o.a.), binder væske og øker derved volumet av tarminnholdet. Det samme gjelder forskjellige sukkerarter (mannitol, sorbitol, laktulose).

En annen gruppe laksantia er de såkalte irriterende laksantia (eng. irritant laxatives eller purgatives) som irriterer tarmslimhinnen og derved øker både sekresjon og peristaltikk, dels i hele tarmen (f.eks. lakserolje), dels vesentlig i tykktarmen (f.eks. ulike antrakinon-derivater som bl.a. stammer fra planter som senna, sagrada og aloe).

En tredje type midler er de smørende laksantia eller oljer som virker mykgjørende og smørende, f.eks. flytende parafin.

Kostfiber og fiberpreparater regnes som de mest fysiologiske og skånsomme laksantia. Andre laksantia har til dels kraftigere effekt og kan lettere gi uønskede virkninger. De brukes derfor fortrinnsvis til spesielle formål og helst bare i kortere perioder. Hyppig og langvarig bruk av kraftig virkende laksantia kan føre til at det oppstår nærmest avhengighet, ved at tarmen ikke fungerer uten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.